Isnin, 13 Ogos 2012

RESEPI PAPRIK SEAFOOD OULED KENITRA

Memandangkan minatnya orang ramai terhadap makanan, terutamanya di bulan puasa ini, maka kali ini hamba akan perturunkan satu resepi masakan turun temurun dari zaman Sang Sapurba lagi kununnya. Resepi tersebut adalah ‘paprik seafood’.

RESEPI PAPRIK SEAFOOD OULED KENITRA

BAHAN A
• 100g udang
• 100g sotong
• 100g bunga kobis
• 5g kacang panjang (dipotong)
• ½ biji bawang Holland (dimayang)
• ½ tangkai cili merah (dihiris)
• 2 tangkai cili padi (dihiris)

BAHAN B
• 3 ulas bawang putih (dikisar)
• 2 sudu makan cili boh
• Sedikit minyak masak

BAHAN C
• 2 sudu sos tiram
• 1 sudu cili sos
• Sedikit kicap pekat
• Gula dan garam secukupnya

CARA MEMBUAT

Mula-mula capai kunci kereta anda dan panaskan enjin sekitar 5-10 minit. Sementara menunggu enjin panas, ambillah dalam RM10 dan simpanlah sebaiknya di dalam poket. Jikalau rambut anda kusut, sikatlah sampai nampak hensem. Selepas itu pandulah kenderaan anda ke restoran tom yam yang terdekat atau mana-mana restoran kegemaran anda. Parking kereta dan pastikan ia berkunci untuk mengelakkan perampok-perampok yang ganas. Carilah meja yang selesa pada anda. Selepas duduk, maka jeritlah kepada pelayan agar segera datang. Orderlah paprik seafood mengikut kehendak hati anda. Tapi barang diingat anda hanya membawa RM10 sahaja. Order yang melebihi jumlah tersebut memungkinkan anda terpaksa membasuh pinggan atau pulang ke rumah dengan tinggal spentot sahaja. Tunggulah seketika sementara masakan sedang disediakan. Jika tukang masak handal maka dalam masa singkat anda akan mendapat makanan yang anda pesan. Jika tidak berejamlah anda terpaksa menunggu. Tika itu pastinya diri andalah yang sedang empuk dimasak. Jeritlah sekali lagi kepada pelayan dan semburkanlah kata-kata nista. Amat baik jika air liur anda anda turut membasahi muka beliau. Jika anda bernasib baik, beliau akan merasa gerun dan menyegerakan kerja. Jika tidak mungkin anda akan dibelasah beliau bersama konco-konconya yang lain.

Setelah memperolehi makanan yang anda order, maka segeralah kembali ke rumah. Anda tidak digalakkan singgah ke lain-lain bazaar Ramadhan memandangkan wang RM10 anda telahpun habis sebentar tadi. Apabila sampai di rumah, hidangkanlah di dalam pinggan. Ikut suka hati andalah nak pakai pinggan kaca, plastik atau melamin. Jika tiada, daun pisang di rumah jiran juga boleh digunakan. Hiaskan paprik anda dengan 2-3 kuntum bunga raya. Jika tiada bunga manggar pun boleh. Tunggulah azan dilaungkan sebelum anda mula menjamah atau anda akan koma dibelasah orang rumah.
SELAMAT MENCUBA

2 ulasan:

TRAGEDI LIMAU PAHIT

  Tragedi Limau Pahit adalah tulisan pertama hamba yang tersiar dalam majalah Ujang keluaran 1 November 1996. Zaman ini hamba menulis tangan...