Saturday, March 16, 2013

BUKAN SATU TAPI TIGA SEKALIGUS



14 Mac baru ini, rakyat-rakyat di kementerian hamba sudah maklum akan hari akhir kepala nombor satu. Tapi suasana hari itu biasa-biasa sahaja seperti hari-hari yang lain. Tiadalah mana-mana fulan yang meraung atau berteriak kesedihan sambil mencarik-carik baju. Hinggalah lebih kurang jam sepuluh seorang sahabat bertanya, "sudah dengar ke rumors yang baru....?" Hmm apa lagi khabar-khabar angin yang banyak betul berterbangan semenjak dua menjak ini.

Boss kita dengan kepala nombor dua nak kena tukar!! Ini betul-betul khabar angin yang memeranjatkan kerana khabar angin ini tidak pernah terbang ke telinga sebelum ini. Balik ke meja anak buah hamba mereka maklumkan tarikh mesyuarat bersama kepala nombor dua minggu depan tidak dapat dimuktamadkan apabila PAnya memaklumkan, "boss akak last hari ni!!"

Lalu hamba ke bilik boss hamba bagi mengesahkan cerita tersebut. Hamba minta lihat salinan surat pertukaran beliau dari PAnya. Lalu benarlah cerita-cerita ini. Ia bukan lagi khabar-khabar angin yang layangnya belum tentu membawa haluan yang benar. Nampaknya bukan satu yang akan keluar pada hari ini tetapi tiga sekaligus. Hebat lah juga apabila surat tiba petang semalam, hari ni orang baru mula nak tahu, esok pula dah tiada. Yang kepala nombor dua pula pagi hari yang terakhir baru terima surat.

Hamba tidak mahu mempertikaikan tujuan pihak yang menukar kerana mereka mungkin ada alasan yang mewajarkan tindakan tersebut, terutamanya apabila keluar frasa 'demi kepentingan perkhidmatan'. Namun mengeluarkan dua orang yang mempunyai banyak pengetahuan tentang kerja kementerian sekarang secara serentak bukanlah sesuatu yang indah rupa parasnya. Sebaiknya lakukanlah satu persatu, yaani apabila ilmu mereka itu telah diperturunkan kepada kepimpinan yang baru. Hamba yakin mereka yang terlibat tidak terlalu berasa hati kerana mungkin di tempat baru bintang mereka kan lebih bersinar.

Walau apapun yang berlaku, hamba cuma mentimun - digelek luka, menggelekpun luka.

Sorry boss, tak sempat buat majlis....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...