Isnin, 27 Ogos 2012

APA KESUDAHAN NASIB BAJU RAYA YANG LAWA ITU

Alhamdulillah, Eidul Fitri telahpun berlalu beberapa hari yang lalu. Tapi orang kita lazimnya menyambutnya selama sebulan. Alasannya kalau dah berpuasa sebulan maka raya pun kenalah sebulan. Pandai dek ekau yolah, cuba pegi tanya ustaz-ustaz yang mursyid tu, raya ni sebenarnya berapa hari. Lagipun kekadang yang beria-ria sangat sambut raya ni puasanya pun ada yang lompong, tapi dialah yang paling bersemangat sekali berbanding orang yang berpuasa penuh.
Baju raya atau khususnya baju Melayu buat sang pria, ada yang dibuat 2-3 pasang. Alangkah bergayanya sepanjang raya lengkap bersamping, bersongkok serta dipadankan pula dengan capal buatan Gombak. Namun selepas raya ini ke manakah perginya persalinan yang indah-indah itu? Percayalah bahawa kebanyakannya menyimpannya dengan chantek di dalam almari. Paling kuat hanya baju yang dipakai buat ke surau, manakala seluar serta sampingnya kekal di dalam almari. Tahun depan buat lagi yang baru 2-3 pasang dengan warna dan corak yang terkini.
Pakailah buat ke pejabat pada hari Jumaat. Kan ke segak bila melihat kaum Adam lengkap berpakaian tradisional umpama pahlawan Melayu melaksanakan tugas di pejabat. Tapi hakikatnya ramai yang malu/segan nak berpakaian sedemikian bila bekerja. Maka dikatakanlah leceh atau susah nak mengenakan kain samping, payah bila berada di bilik air. Itu tak masuk dengan perkataan beberapa orang yang bermulut puaka kepada yang mengenakan baju Melayu – “Aii ada apa-apa ke pakai baju Melayu ni…..orang rumah percaya ke ni….?” Inilah antara kata-kata puaka yang mungkin juga mematikan semangat mereka yang nak mengenakan baju Melayu di hari Jumaat.
Marilah kawan-kawan, pedulikan mulut puaka serta alasan yang remeh temeh itu. Baju itu kalau boleh bersuara tentunya ia mahu keluar dari almari untuk digayakan. Keluarkan ia, seterikakan, gosok songkok hingga hilang habuknya, keluarkan capal dari almarinya, kita gayakannya Jumaat yang akan datang (kalau dipakai hari-hari tentunya lebih hebat lagi). Kau hensem, hambapun begitu jua……

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...