Khamis, 1 November 2012

HURRICANE SANDYTaufan Sandy yang membadai Amerika Syarikat telah membawa kemusnahan besar kepada negara tersebut. Ia telah melumpuhkan kotaraya New York sehingga putus bekalan elektrik dan 375,000 penduduknya terpaksa dipindahkan. Sekurang-kurangnya 46 orang terbunuh di lima negeri di Amerika Syarikat. Manakala kerugian pula dianggarkan sebanyak USD50 billion (RM155 billion). Rasanya ini cabaran besar buat Datuk Bandar New York Michael Bloomberg. Satu ketika dahulu beliau pernah dianggap wira semasa peristiwa 911, namun petaka kali ini nyata lebih besar dari 911. Bukan saja cabaran pada Datuk bandar, malah ia juga cabaran buat calon presiden Amerika. Dengan baki 6 hari sahaja lagi sebelum pilihanraya Presiden, calon yang berupaya mengambil peluang daripada tragedi ini mungkin boleh mengubah undi rakyat Amerika terhadapnya.

Dalam huru hara bencana tersebut, terdapat jurugambar yang masih menjalankan tugas mereka merakamkan gambar kejadian untuk tatapan umum. Saya paparkan beberapa gambar tersebut yang sempat dirakamkan beberapa jurugambar berita antarabangsa.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...