Ahad, 7 April 2013

BOLA KAMPUNG THE MOVIE

 
 
 
Apabila filem animasi Geng:Pengembaraan Bermula ditayangkan beberapa tahun yang lalu, hamba amat kagum dengan hasil tangan anak-anak Malaysia tersebut. Garapan cerita serta mutu animasi yang mantop, umpama menonton animasi keluaran antarabangsa. Namun sayangnya rakyat Malaysia terpaksa menunggu beberapa tahun lagi untuk melihat sebuah lagi filem animasi keluaran Malaysia selepas filem Geng.
 
Siang tadi hamba membawa keluarga menonton filem animasi Bola Kampung The Movie. Cuma ada satu tayangan sahaja pada hari ini (juga semalam), membayangkan bahawa sambutan terhadap penayangan filem tersebut sudah mula berkurangan berbanding beberapa filem lain yang disiarkan melebihi tiga kali sehari. Kehadiran dalam panggung juga tidaklah sampai melimpah ke tempat duduk bahagian depan.
 
Secara peribadi saya berikan lima bintang untuk mutu animasi filem ini. Kualiti lukisan 3d nya amat memukau dan begitu detail sekali. Terdapat juga beberapa adegan yang berjaya mencuit hati saya - ditampilkan dengan bersahaja dan bukannya lawak bodoh yang memualkan. Cuma satu perkara yang saya rasa ada sedikit tidak kena iaitu terdapat beberapa watak yang memakai kasut di dalam rumah. Lebih tidak kena apabila ia dilakukan dalam sebuah rumah kampung. Tak tahulah hamba sekiranya ada orang kampung yang bersepatu dalam rumah (seperti yang dapat dilihat dalam filem-filem P.Ramlee) selain daripada memakainya di jamban.
 
Walaupun menggunakan tajuk seperti siri animasi televisyennya -Bola Kampung- namun adegan permainan bolasepak hanya dipaparkan sedikit sahaja. Tambah bosan apabila di kemuncak cerita perlawanan bolasepaknya adalah seperti menonton perlawanan bolasepak robot. Mungkin kerana bosan, hamba tersengguk-sengguk sewaktu sampai ke adegan itu.
 
Jalan cerita watak-watak termasuk ke dalam dunia permainan komputer untuk melawan musuh mengingatkan hamba kepada animasi Boiboiboy apabila dalam satu episodnya Boiboiboy dan Gopal dibawa masuk ke dalam permainan komputer Papa Zola.Cuma bezanya watak dalam Bola Kampung perlu menghadapinya sendiri berbanding dengan Boiboiboy yang dibantu watak Ying danYaya untuk memainkan permainan komputer tersebut.
 
Apapun cerita ini sesuai ditonton oleh anda anak beranak, dan lebih baik daripada mengadap siaran lansung Anugerah Bintang Popular yang lebih memual dan meloyakan lagi - dan itulah dia bangsaku.....

1 ulasan:

  1. lagi 1 yg x kena...watak utama iwan..balik ke rumah selepas/sewaktu maghrib...

    BalasPadam

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...