Ahad, 19 Mei 2013

GERGASI - Khairul Nizam KhairaniHamba tidak perlu berfikir dua kali sebelum memutuskan untuk membeli novel penulis ini yang pernah memikat hamba lewat dua karyanya iaitu Anarkis dan Kudeta Intro (Kudeta Intro mempunyai sambungannya iaitu Kudeta Klimaks tetapi hamba masih gagal menemui novel tersebut).

Walaupun tajuknya seumpama mempersembahkan hikayat zaman dahulukala, namun gergasi adalah merujuk kepada satu sut perisai tempur ciptaan zaman akan datang. Namun kerana sesuatu sebab si pemakainya dari zaman itu tercampak ke relung masa hingga membawanya ke era serangan Portugis di Melaka. Kemunculan makhluk 'gergasi' yang membantu para hulubalang Melaka melawan Portugis menyebabkan munculnya nama Batara Waja yang akhirnya menjadi nama legenda sehingga ke zaman ini. Batara Waja sekali lagi tercampak ke relung masa sewaktu pertempuran dengan Portugis sehingga membawanya ke masa kini.

Tak perlu hamba menulis panjang tentang apa yang berlaku di masa kini kerana masa kini adalah penumpuan penceritaan novel ini. Nanti kalau hamba bercerita hilang pula mood mereka yang hendak membelinya.

Ini adalah percubaan pertama (rasanya, sebab hamba belum jumpa lagi novel beliau yang lain) penulis menulis mengenai kisah sebegini kerana novel beliau yang hamba baca sebelumnya adalah lebih kepada kisah perjuangan dan pertempuran melibatkan hero yang merupakan bekas tentera yang amat mahir dalam persenjataan dan seni pertempuran. (Hamba rasa Gergasi belum boleh 'celen' dua novel beliau yang hamba telah baca). Walaupun begitu novel ini tetap menarik untuk dibaca kerana memaparkan penceritaan yang lancar tanpa belit di sana sini dan tidak memaksa pembaca untuk banyak berfikir.

Hamba melihat potensi Khairul Nizam Khairani untuk menjadi penulis hebat seperti Ramlee Awang Mursyid amatlah besar. Tidak mustahil satu hari nanti beliau akan muncul dengan satu karya agung yang menjadi sebutan serta rujukan sepanjang zaman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

MALAYA 1941 - Rafe Rahmat & Hairil Anuar

Kebanyakan pengkisahan sejarah tanah air kita ditulis dalam bahasa asing. Lebih-lebih lagi sejarah yang berlaku sebelum merdeka. Kebanyakan ...