Jumaat, 10 Mei 2013

MAT KILAU PAHLAWAN PAHANG - Arkib Negara MalaysiaMelihat buku ini di gerai Arkib Negara Malaysia pada Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur yang lalu, hati hamba berbisik bahawa hamba mesti memperolehinya. Namun buku ini diberikan percuma kepada hamba sebagai hadiah kerana telahpun membeli buku bertajuk Batu Puteh Dokumen Terpilih dari gerai yang sama.

Buku ini mencatatkan serba ringkas mengenai pahlawan Melayu Mat Kilau, seorang pejuang bersama bapanya serta beberapa pahlawan yang lain di dalam penentangan terhadap penjajahan British di Pahang. Kekentalan serta semangat juangnya membuatkan British tidak senang dan berazam untuk menangkapnya. 1000 dollar ditawarkan jikalau pejuang-pejuang ini dapat ditangkap hidup-hidup atau 500 dollar jikalau dibawa kepalanya.

Pada November 1895, pihak Siam melaporkan mereka telah berjaya menangkap Dato' Bahaman, Awang Nong, Yusoh, Teh Ibrahim, Haji Mat wahit dan Mat Lela dalam satu majlis jamuan yang dijadikan perangkap. Mat Kilau dilaporkan meninggal dunia dalam kejadian tersebut manakala beberapa yang lain cedera. Siam kemudian membawa saki baki pengikut ini dan menempatkan mereka dalam perlindungan di Chiengmai. Susulan itu, satu penyiasatan dijalankan oleh wakil British bagi membuktikan kebenaran laporan yang diterima. Kenyataan diterima dari beberapa orang saksi termasuk Teh Ibrahim bahawa Mat Kilau telah meninggal dunia dalam kejadian tersebut.
Justeru kemunculan seorang lelaki yang mengaku bahwa dirinya adalah Mat Kilau Pahlawan Melayu Pahang pada 27 Disember 1969 telah menggemparkan negara. Satu Jawatankuasa Menyiasat Munculnya Mat Kilau telah ditubuhkan bagi melakukan penyisatan terperinci terhadap dakwaan tersebut. Berdasarkan penyiasatan tersebut, jawatankuasa akhirnya membuat kesimpulan bahawa beliau adalah Mat Kilau yang sebenarnya. Pengisytiharan Mat Siam sebagai Mat Kilau dibuat oleh YAB Menteri Besar Pahang, Tan Sri Hj. Yahaya bin Mohd. Seth pada 6 Ogos 1970.

Buku ini turut memuatkan beberapa gambar, keratan akhbar serta dokumen rujukan yang bagi hamba adalah rare dan sukar dijumpai di mana-mana. Buku ini juga turut menyenaraikan sumber bahan-bahan rujukan mengenai Mat Kilau serta kebangkitan penentangan terhadap British di Pahang. Ini bermakna pihak Arkib Negara telah menyediakan satu peluang atau kemudahan kepada para pengkaji. Segalanya telah tersedia cuma menunggu untuk dilihat, dicari dan diolah dalam bentuk penulisan dan akhirnya menjadi sebuah buku. Pihak yang berminat menghasilkan buku ilmiah ataupun novel sejarah amat wajar untuk menggunakan peluang ini. Janganlah jadi seperti segelintir penulis sejarah yang menjadikan internet sebagai bahan rujukan utama mereka. Any taker?Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SUKUN - AKU DAH MANDI

  Jika sebelum ini kartunis Sukun tampil dengan karya solonya  SUKUN JANGAN TAK MANDI , kali ini beliau muncul pula dengan komik solo terbah...