Rabu, 8 Mei 2013

WONG FEI HUNG LEGENDA KUNG FU CHINA - Shafie Abd. RahmanSebelum ini telah pernah hamba baca di internet bahawa guru kung fu ini adalah seorang Muslim. Namun hamba sendiri tidak tahu sama ada fakta yang dibawakan tersebut benar ataupun tidak. Nama Wong Fei Hung sebenarnya tidak perlu diperkenalkan lagi. Telah banyak filem yang dibuat tentang kisah beliau. Dan ia semakin popular apabila Jet Li membawakan wataknya dalam siri-siri file Once Upon A Time in China. Bahkan Jackie Chan juga pernah membawakan watak tersebut dalam Drunken Master II.

Justeru apabila hamba terjumpa buku ini hamba menjangkakan telah ada fakta baru dan lebih kukuh menyatakan bahawa beliau adalah seorang Muslim. Tambahan pula di atas novel ini ada dicatatkan Novel sejarah Jejak Mujahid. Namun hamba sebenarnya tersilap kerana penulis juga tidak ada fakta yang kukuh. Beliau mengarang novel ini berdasarkan fakta sedia ada dan menggambarkan Wong Fei Hung sebagai seorang Muslim. Bahkan rujukan penulis juga lebih banyak diambil di internet berbanding dengan buku-buku ilmiah.

Walau apapun adalah lebih baik mana-mana pihak melakukan satu kajian yang mendalam untuk menentukan kesahihan dakwaan tersebut. Ini untuk mengelakkan kita syok sendiri serta ditohmah orang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KITAB TAMADUN MONGOL - Amir Asyraf Alwi

  Tidak banyak yang hamba ketahui tentang perkara berkaitan Mongol ini. Barangkali kalau adapun adalah tentang Genghis Khan yang hamba yakin...