Selasa, 24 Disember 2013

BUKIT BENDERA

Tercatat pada satu papan tanda yang ditulis dalam bahasa omputeh yang bermaksud 'Sekiranya anda tidak melawat Bukit Bendera bererti anda belum melawat Pulau Pinang'. Wallahu aalam sama ada kita bersetuju atau tidak dengan kenyataan ini. Mungkin benar dan mungkin juga pihak berkenaan mahu lebih banyak wang masuk ke kantung mereka melalui pembelian tiket atau barangan cenderamata di tempat ini. Namun yang pastinya Bukit Bendera memang menjadi salah satu kawasan tarikan para pelancong yang mengunjungi Pulau Pinang. Menjadi tempat berehat para penjajah satu ketika dahulu, Bukit Bendera kini bebas dilawati oleh sesiapa sahaja. Menyajikan pemandangan yang indah dari puncaknya ia juga merupakan satu kawasan yang baik untuk kita berehat. Cuma dengan kedatangan pelancong yang begitu ramai tidaklah dapat hamba pastikan sekiranya nikmat kerihatan itu akan dapat dirasai ataupun tidak.
 Rumah-rumah lama masih lagi elok terpelihara dan masih digunakan oleh penghuninya sehingga kini. Ketika hamba meronda kawasan berkenaan menaiki buggy yang disewa, pemandunya seorang yang berbangsa Filipina menerangkan tentang siapa yang menghuni banglo berkenaan. Walau siapapun penghuninya hamba yakin mereka terdiri daripada golongan yang berwang kerana kalau setakat gaji macam hamba usah mimpilah hendak menduduki kawasan seperti itu. Kalau hamba dapat kawasan itu pula mungkin ada badan yang akan menyiasat kewangan hamba pula.
Sebuah bangunan meletakkan kenderaan sedang rancak didirikan di sebelah kiri kawasan menuju ke Stesen keretapi Bukit Bendera. Tiada kawasan lansung untuk meletakkan kenderaan.
Walaupun merupakan satu kawasan tarikan pelancong, apa yang membuat batu jemala hamba berasa taajub adalah tiada kawasan letak kereta yang disediakan. Pelancong dan pengunjung terpaksa meletakkan kereta mereka di tepi jalan berhadapan bangunan kondominium yang megah terpacak di kaki bukit. Keadaan ini pastinya menyukarkan tuan punya kenderaan memandangkan kawasan yang sesuai adalah terhad. Para penghuni kondo juga pastinya tidak senang dengan kehadiran kereta yang melimpah ruah ini. Beberapa individu juga dilihat mengambil kesempatan meminta bayaran meletakkan kereta walaupun kawasan itu bukan bapa dia yang punya. Satu kawasan di sebelah kiri kawasan stesen Keretapi Bukit Bendera pula sedang rancak didirikan sebuah tempat meletak kenderaan bertingkat menjadikan kawasan pelancongan tersebut kelihatan tersepit. Musim cuti sekolah ini memang mengembik-ngembik orang hendak menuju ke puncak. sesudah beratur panjang membeli tiket, perlu pula beratur panjang sebelum menaiki keretapi serta menunggu seketika. Keretapi sekarang berbeza dengan yang hamba naiki lebih 10 tahun yang lalu. Ia kelihatan baru, moden dan lebih pantas. Cuma tempat duduknya sahaja yang masih diperbuat daripada kayu dan orang disumbatkan sampai penuh umpama menaiki bas mini wilayah di tahun 80an dahulu. Kepantasan keretapi membuatkan waktu tiba ke puncak begitu cepat sekali. Tetapi akan membuatkan pencinta alam sekitar dan peminat fotografi tidak puas kerana tidak dapat berlama-lama menikmati alam sekitar.Harga tiket boleh tahan juga. kalau naik seorang terasalah juga murahnya tetapi apabila membawa satu batalion maka menggaru kepalalah juga. Melancong pada hari ini memang memerlukan duit yang banyak. Mujurlah setiap bulan hamba ada membuat simpanan khas untuk tujuan pelancongan. Sekurang-kurangnya ringanlah sedikit penderitaan poket hamba.

Ticket Prices
Harga Ticket
Standard
Biasa
My Card
Adult ( Dewasa )RM30.00RM8.00
Senior Citizen ( Warga Emas )RM30.00RM4.00
Child ( Aged 4 -12 years )
Kanak-kanak ( Berusia 4 - 12 tahun )
RM15.00RM4.00
School/College/University Student
Pelajar Sekolah/Kolej/Universiti
RM15.00RM4.00
Family Package
Pakej Keluarga

2 Adult + 1 Child2 Dewasa + 1 Kanak-kanak
RM65.00RM17.00
2 Adult + 2 Child
2 Dewasa + 2 Kanak-kanak
RM70.00RM18.00
2 Adult + 3 Child
2 Dewasa + 3 Kanak-kanak
RM75.00RM19.00
One Way (Sehala) - Adult/DewasaRM17.00RM5.00
One Way (Sehala) - Child/Kanak-kanakRM10.00RM2.00
Disabled Person
Orang Kurang Upaya
Complimentary
PercumaNampak topi Iron Man kat atas tu.......Hamba dah rembat he he.....
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SUKUN - AKU DAH MANDI

  Jika sebelum ini kartunis Sukun tampil dengan karya solonya  SUKUN JANGAN TAK MANDI , kali ini beliau muncul pula dengan komik solo terbah...