Isnin, 23 Disember 2013

MENCABUL DIRI SENDIRIIsu kemudahan untuk orang kurang upaya (OKU) sering dibangkitkan di paparan akhbar tempatan. Kebiasaannya kemudahan untuk mereka diceroboh oleh orang yang sihat tubuh badannya. Perkara yang sering ditimbulkan adalah kemudahan parking untuk golongan ini yang digunakan oleh mereka yang tidak sepatutnya. Tetapi bagaimana pula dengan halnya di dalam gambar ini. Gambar ini baharu semalam sahaja hamba ambil. Pemilik premis stesen minyak ini ada menyediakan kawasan khas tempat meletak kereta untuk OKU. Namun kemudahan itu dicabuli oleh mereka sendiri dengan meletakkan meja serta kotak khas bagi mengisi borang peraduan. Basikal tersebut juga berkemungkinan kepunyaan pekerja mereka yang terdiri daripada warga asing. Premis ini begitu 'menghormati' kawasan yang bertanda X disebelahnya kerana ia merupakan kawasan larangan bagi meletak sebarang objek atau kenderaan. Lalu kemudahan OKU ini pula digunakan bagi pelanggan meletakkan borang peraduan.
 
Walaupun golongan OKU berkemungkinan amat jarang singgah di stesen ini tidak bermakna kemudahan mereka perlu diganggu. Ini kerana apabila sesekali mereka mahu menggunakannya, pasti kesukaran yang akan mereka hadapi. Orang mungkin tidak kisah sekiranya tempat ini lansung tidak ditandakan sebagai kawasan khas buat OKU, ...... tapi ada orang kisah ke? 
 
 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...