Sabtu, 22 Februari 2014

MENELUSURI 100 TAHUN INSTITUSI KETUA SETIAUSAHA NEGARAMembaca buku ini adalah umpama  membaca buku teks sejarah sekolah menengah, pekeliling, surat rasmi ataupun dokumen-dokumen kerajaan. Mungkin kerana para penulisnya adalah hampir 100% pegawai kerajaan maka cara penulisannya agak mendatar. Sememangnya membaca buku yang dipenuhi dengan fakta yang serius kadangkala boleh membuatkan pembacaan menjadi bosan. Kerana itulah kebanyakan individu tidak menulis sendiri kisah hidup mereka malah mencari seorang penulis yang berkebolehan agar penulisan tersebut akan menjadi lebih 'selesa' untuk di baca. 

Memuatkan kisah/fakta berkenaan jawatan Ketua Setiausaha Negara semenjak dari zaman penjajah sehinggalah ke hari ini. Sejujurnya hamba amat berminat untuk mengetahui kisah KSN yang berkhidmat sebelum merdeka kerana ia agak kurang diketahui. Walau bagaimanapun kisah-kisah mereka juga ditulis agak ringkas di dalam buku ini. Kisah KSN lebih banyak tertumpu kepada kerjaya dan sumbangan mereka yang berada selepas merdeka terutamanya KSN yang sekarang dan yang sebelumnya. Bagi hamba ia kelihatan agak tidak seimbang . Mungkin kerana cerita mengenai mereka yang berkenaan tidak banyak berada dalam simpanan rekod kita. Maka seharusnya kisah KSN terutamanya yang berkhidmat sebelum zaman merdeka harus digali dari sumber lain seperti rekod-rekod yang berada di Britain.

Tanah Melayu sebelum merdeka tidak diperintah oleh parti politik. Ia ditadbir oleh pegawai-pegawai British (pegawai kerajaan) yang mewakili Ratu England. Nama jawatan Ketua Setiausaha Negara adalah nama baru yang digunakan ketika ini. Pada zaman penjajah nama yang digunakan adalah Chief Secretary To The Government, Federal Secretary, Chief Secretary To The Malayan Union, Chief Secretary To The Federated Of Malaya dan Permanent Secretary. Kedudukan mereka adalah cukup tinggi, berada nombor dua selepas High Commisioner. Ini bermakna tanpa adanya parti politik yang membentuk kerajaan, negara boleh sahaja dijalankan oleh pegawai kerajaan. Bahkan jawatan-jawatan yang ada diwujudkan juga seolah mewakili kerja-kerja yang dijalankan oleh menteri dan kementeriannya pada hari ini. Kuasa-kuasa KSN yang luas akhirnya dikurangkan secara berperingkat, semenjak zaman British lagi seperti yang dicatatkan di dalam buku ini. Bolehlah dikatakan KSN pada zaman penjajah adalah juga umpama seorang wakil rakyat dan tugasnya bukan hanya melibatkan penjawat awam sahaja.

Kesemua KSN sebelum merdeka adalah merupakan orang putih. Hanya selepas merdeka sahajalah baru ia diduduki oleh anak tempatan. Bukanlah calang-calang orang yang boleh menduduki kerusi ini. Semenjak zaman penjajah lagi pemilihan mereka di kerusi ini di buat dengan teliti. Penjajah turut melihat sekiranya mereka ini biasa dengan adat masyarakat tempatan terutamanya orang Melayu. Pengetahuan mengenai adat dan kebolehan bertutur dalam bahasa Melayu adalah satu kelebihan. Terdapat beberapa KSN Inggeris yang boleh bertutur dalam bahasa Melayu. Ada juga KSN yang walaupun berketurunan orang putih tetapi lahir dan membesar di Tanah Melayu. Buku ini turut memasukkan beberapa dokumen mengenai pemilihan bakal KSN yang dihantar ke Pejabat Kolonial di England untuk keputusan. Bahkan anak-anak Melayu yang menduduki kerusi tersebut setakat ini dilihat masing-masing mempunyai kewibawaannya yang tersendiri. Bolehlah dikatakan KSN adalah umpama penghubung di antara pemerintah dengan pegawai kerajaan yang akan melaksanakan dasar yang ditentukan oleh pemerintah. Oleh yang berkenaan sifat KSN haruslah disenangi oleh kedua-dua pihak iaitu pemerintah dan rakyat (dibaca penjawat awam).

Dokumen-dokumen yang ditampilkan dalam buku ini amat menarik perhatian hamba. Ia memperlihatkan kepada hamba betapa pihak British amat menjaga rekod mereka. Bahkan apa yang diamalkan oleh kakitangan kerajaan di dalam penulisan surat, pemfailan dan lain-lain dokumen rasmi banyak yang berasaskan kepada apa yang telah ditinggalkan oleh British. Bahkan hamba percaya ayat standard surat rasmi kerajaan yang berbunyi 'dengan hormatnya saya .....' adalah bersusur galur kepada dokumen rasmi zaman penjajah yang banyak bermula dengan ' I have the honour to...Perkara yang melibatkan rekod bukanlah boleh dipandang ringan. Masih ingatkah anda kepada kekalahan negara dalam peristiwa perebutan Pulau Batu Putih? Malaysia kalah kerana rekod!! Sila rujuk ulasan buku Batu Putih Dokumen Terpilih.

Hamba teruja melihat pelbagai gambar lama yang ditampilkan. Salah satu yang menarik perhatian hamba adalah gambar Sir W.G. Maxwell bersama Sultan Alaedin Suleiman Shah, Sultan Selangor yang berpakaian tradisonal Melayu lengkap dengan tanjak dan keris. Mungkin bukan sesuatu yang pelik kerana beliau lahir di Melaka dan boleh bertutur bahasa Melayu dengan baik. Mungkin beliau boleh sahaja dianggap sebagai anak tempatan walaupun berketurunan Inggeris. Turut dimuatkanpada bahagian akhir buku ini galeri foto KSN-KSN semenjak lepas merdeka. Cuma hamba agak bosan dengan pemilihan gambar mereka. Boleh dikatakan pada setiap galeri KSN itu akan ada gambar mereka mengadap YDP Agong serta gambar majlis serah tugas. Gambar itu bukanlah tidak penting tetapi penyunting buku harus bijak di dalam membuat pemilihan. Buku ini adalah berbentuk coffee table dan biasanya buku berbentuk ini adalah dipenuhi dengan gambar bahkan gambar adalah kekuatan sesebuah buku jenis ini. Susun atur gambar juga tidak begitu menarik dan beberapa paparan grafik membuatkan hamba merasa seperti melihat persembahan power point.

Buku ini walaupun kadangkala membosankan hamba tetapi dipenuhi dengan banyak fakta yang penting. Tetapi bak tulisan hamba di atas tadi, maklumat mengenai KSN sebelum merdeka serta usaha-usaha mereka untuk memajukan pentadbiran haruslah dicari lagi.

Hamba tidak tahu sama ada buku ini ada dijual di kedai ataupun tidak. Hamba juga tidak mengetahui siapakah mereka yang disasarkan untuk membaca buku ini. Ini kerana buku ini hamba tidak pernah ketemuinya di kedai-kedai. Mungkin ada satu dua kementerian atau jabatan yang menyimpannya di perpustakan mereka. Kementerian hambapun tak pernah menguar-uarkan mengenai buku ini. Hamba hanya mengetahuinya melalui akhbar dan berusaha mendapatkan senaskhah daripada sahabat hamba untuk dibaca. Sekiranya buku ini bukan disasarkan untuk bacaan ramai khususnya penjawat awam hamba anggap penerbitan buku ini tidak lebih daripada syok sendiri. Tambahan pula hamba percaya kos yang besar telah digunakan untuk penerbitan buku ini termasuk semasa proses penyediaannya. Bahkan majlis pengenalan buku ini juga pasti ada kos yang dibelanjakan. Jikalau dijual hamba percaya buku besar ini pastinya berharga melebihi RM100. Jikalau hendak menggalakkan orang membaca, ini bukanlah harga yang patut berada di sampulnya...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...