Ahad, 25 Mei 2014

BERAPA BANYAK LAGI BABI YANG HARUS DITELAN UMAT ISLAM?

Pertama sekali hamba mengucapkan tahniah kepada Kementerian Kesihatan Malaysia kerana mendedahkan tembelang kandungan babi pada dua jenis coklat jenama Cadbury. Sesungguhnya pendedahan ini akan mengelakkan umat Islam terus terjebak di dalam pengambilan bahan yang mengandungi unsur yang diharamkan. Hamba yakin telah ribuan umat Islam menjamah Cadbury Dairy Milk Hazelnut dan Cadbury Dairy Milk Roast yang mengandungi DNA babi itu. Sesungguhnya ini adalah satu pengkhianatan yang besar buat umat Islam dan sewajarnya syarikat berkenaan diambil tindakan keras serta diharamkan terus kewujudannya di bumi Malaysia ini. Keras sangatkah cadangan hamba? Tidak rasanya kerana pengkhianatan mereka itu jauh lebih keji lagi. Bukan sahaja orang awam yang ditipunya, bahkan pekerja mereka yang Muslim juga hamba yakin turut didustai mereka.

Barang diingat bahawa kedua-dua coklat tersebut sebelum ini diberikan status halal oleh JAKIM. Timbul persoalan di dalam diri hamba adakah ketika ujian sampel coklat berkenaan sebelum ini (semasa hendak mendapat persijilan halal), Jabatan Kimia terkhilaf ketika membuat penilalaian ataupun bahan tersebut sememangnya tidak ada di dalam coklat tersebut? Dan adakah setelah sahaja mendapat persijilan halal syarikat tersebut dengan sengaja memasukkan bahan tambahan yang mengandungi porcine ke dalam coklat tersebut? Persoalan ini perlu dijawab dengan telus oleh syarikat Cadbury.

Ini bukanlah kali yang pertama umat Islam di negara ini ditipu hidup-hidup. Sebelum ini sos Tabasco juga dikesan mengandungi unsur babi. Sos yang terhidang di restoran Pizza Hut tersebut telah memasuki ratusan ribu perut umat Islam. Agak menghairankan kerana restoran berkenaan mempunyai persijilan halal serta mempunya jawatankuasa syariah yang memantaunya. Kenapa boleh terlepas perkara-perkara yang sebegini.

Hamba mohon ampun dari Allah seandainya hamba ada termakan perkara haram tanpa hamba sedari. Janganlah kiranya ya Allah bahan yang termakan itu nanti dibakar dengan api-Mu yang maha hebat itu!!

Berikut adalah merupakan kenyataan akhbar Datuk Dr. Noor Hisham bin Abdullah, Ketua Pengarah Kessihatan Malaysia mengenai perkara tersebut.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...