Ahad, 13 Julai 2014

HARI-HARI SAYANG NABI - Nik WafdiComel-comel benar kartun yang dilukis oleh saudara Nik ini. Agak berbeza dengan karakter kartun-kartun beliau yang sedia terkenal seperti Nik P.I. dan Murahguru Tandoori Payat. Hamba suka karya Nik dahulu kerana beliau kadang-kadang menulis dalam bahasa Inggeris. Kartun bahasa penjajah beliau membolehkan hamba belajar penggunaan perkataan berkenaan dengan lebih santai. Rasanya Nik tidak lagi bersama dengan majalah humor arus perdana. Yang hamba lihat karyanya kini berunsurkan agama dan pendidikan berkoloborasi bersama dengan beberapa orang tokoh agama.

Buku ini sebenarnya adalah merupakan sebuah komik. Nik mengumpulkan hadith-hadith yang menjurus kepada pembentukan akhlak yang mulia dan disampaikan dalam bentuk kartun. Hamba tidak pasti sekiranya kelompok sasaran komik ini adalah kanak-kanak sahaja kerana lukisan kartunnya umpama karakter kartun majalah kanak-kanak. Lagipun bagi hamba kandungannya sesuai untuk semua. Nik boleh sahaja melukis seperti dahulu, gaya yang disenangi dan sudah dimesrai oleh para peminatnya.

Murahguru Tandoori Payat
Murahguru Tandoori Payat oleh Zaidi Zainal
di http://zaidizainal.deviantart.com/art/murahguru-tandoori-payat-268032599

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

HAIWAN AJAIB DAN TEMPAT DITEMUI - J.K. Rowling

Buku ini merupakan terjemahan bahasa Melayu kepada Fantastic Beasts And Where To Find Them . Ia adalah merupakan skrip asal kepada sebuah fi...