Selasa, 16 September 2014

RAHSIA YAHUDI WALT DISNEY - Ibnu Yaacob


Kanak-kanak merupakan satu golongan yang mudah terpengaruh ataupun dipengaruhi dengan apa sahaja perkara. Bergantung dengan cara penyampaian, sekiranya dilakukan dengan cara yang kreatif dan menarik perasaan, perkara yang buruk sekalipun akan mudah terkesan kepada jiwa kanak-kanak tanpa mereka sedari. Kerana itu peribahasa Melayu ada menyebut kalau nak melentur buluh biarlah dari rebung. Maksudnya apa sahaja yang kita inginkan seorang anak itu terbentuk apabila dewasa nanti haruslah dimulakan sewaktu mereka masih kecil lagi. Bertepatan pula dengan satu hadith Nabi s.a.w. yang mafhumnya -  Tidak ada seorang bayi yang lahir melainkan ia lahir di dalam keadaan fitrah. Maka kedua-dua ibu bapanyalah yang menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi - Bukhari Muslim.

Nama Walt Disney bukanlah suatu yang asing dalam dunia hiburan berkaitan kanak-kanak. Anak mana yang tidak kenal dengan watak Miskey Mouse dan rakan-rakannya seperti Donald Duck, Pluto dan Goofy. Tidak cukup dengan siri kartun, diterbitkan pula filem animasi, permainan dan juga alam keriangan yang bernama Disneyland. Segalanya nampak normal dan tiada apa-apa, melainkan hiburan yang baik untuk anak-anak.

Namun pendedahan yang dibawakan Ibnu Yaacob mengenai individu di sebalik dunia kartun ini beserta agenda tersembunyi yang dibawakan melalui kartun, filem dan permainan mereka amatlah mengejutkan. Mungkin orang boleh mengatakan ianya satu prejudis apabila masyarakat Islam sahaja yang memberikan komentar, namun amat mengejutkan apabila penemuan-penemuan ini banyak djumpai oleh orang barat sendiri. Orang barat sendiri nampak perkara yang tidak baik yang dibawa oleh Disney ini. Antara yang ditemui oleh mereka adalah seperti poster di bawah ini.


Kita mungkin boleh mengatakan ia satu kebetulan, namun apa yang dipaparkan dalam buku ini adalah terlalu banyak sehingga agak mustahil untuk mengatakan ia satu kesilapan yang tidak disengajakan. Ia telahpun bermula sewaktu kewujudan awal syarikat ini lagi dan terus berlarutan sehingga ke hari ini. Mungkin sekiranya kita rajin mencari bahannya di internet maka banyak lagi yang akan kita ketemui.

Keterlibatan syarikat Disney menaja program LGBT di premis mereka di Disneyland juga agak mengejutkan. Bukan sahaja membenarkan aktiviti sedemikian, bahkan cenderamata khas untuk golongan tersebut menggunakan karakter Disney juga turut dijual. Bahkan Presiden Disney, Michael Eisner turt mengakui bahawa mereka mempunyai 40% pekerja yang terdiri daripada golongan songsang ini. Nah orang beginikah yang kita mahu memberikan hiburan sihat kepada anak-anak kita?

Hamba percaya penulis buku ini banyak mengambil bahan daripada sesuatu yang sudahpun ditemui ramai ataupun mudah bicara sesuatu yang boleh ditemui sendiri di internet. Bukanlah hamba kata pekerjaan beliau ini sesuatu yang tidak berfaedah kerana sekuarang-kurangnya beliau telah mengumpul bahan-bahan untuk memudahkan pembaca di tanah air kita. Apa yang hamba harapakan ialah penulis datang dengan bahan yang pure dari tangan penulis sendiri. Ia umpama majalah Mastika yang pernah mengkaji tentang freemason beberapa tahun dahulu sehingga wartawan mereka berjaya masuk ke salah satu kuil freemason di Malaysia, menemuramah ahlinya serta mengambil beberapa gambar dalam kuil tersebut. Hamba percaya saudara Ibnu Yaacob boleh melakukannya.


1 ulasan:

  1. ASSALAMUALAIKUM.. saya rasa tuan ibnu yaakob ada myatakn ia mgambil dari sumber2 luar... tiada masalh utk bliau berkongsi ilmu org lain..

    BalasPadam

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...