Ahad, 14 September 2014

SUARA GHAIB DARI KAABAH - Produksi Terbaik MASTIKA


Sudah masuk siri yang ke-5 rupanya buku ini. Pastinya ia mendapat sambutan yang menggalakkan daripada khalayak, kalau tidak masakan pihak Mastika terus menerbitkan kisah-kisah sebegini.

Untuk siri kali ini hamba tidak tahu kenapa, mungkin hanya hamba sahaja yang merasakan kisah siri ke-5 ini tidak se'gempak' siri-siri yang lalu. Ini kerana terdapat kisah-kisah yang pendek benar yang hamba rasakan umpama 'baru nak minum dah habis airnya'. Walaupun dalam 'Kalam Penerbit' telah dijelaskan kenapa pihak penerbitan masih memasukkan kisah-kisah pendek ini, hamba berpandangan eloklah agar dikekalkan sahaja corak 'larian' seperti dahulu. Ini bagi memastikan momentum minat pembaca tidak terganggu.

Dalam banyak kisah ini terdapat satu kisah dari seorang bekas polis yang begitu membekas di hati. Kisah berkenaanpun hamba rasa telah pernah dimuatkan dalam salah satu isu Mastika. Ia umpama gulai, dah lama terhidang lalu diperhangatkan semula. Begitulah dengan kisah ini yang dimasukkan semula di dalam kompilasi terbaru ini. Hamba Allah berkenaan menceritakan akan kesukarannya untuk melakukan ibadah sunat si Tanah Haram. Setiap kali ingin melakukannya beliau merasa seperti ditumbuk, disepak dan sebagainya. Tetapi tiada masalah yang timbul apabila melakukan ibadah wajib. Akhirnya tiada satu ibadah sunatpun yang dapat disempurnakan. Beliau mengaitkan itu semua dengan tugasnya sebagai anggota pasukan keselamatan yang kadangkala mudah naik tangan apabila berhadapan dengan penjenayah, terutama ketika mahu mendapatkan maklumat. Beliau akhirnya berhenti dan beralih ke bidang lain pula.

Hamba turut tertarik dengan kisah seorang ustaz yang berceramah dengan mendakwa beliau ada menerima zakat dari jin. Dalam masa yang sama juga menjual minyak wangi yang dikatakan ada cebisan kelambu kaabah di dalamnya. Ditambah pula dengan sedikit temberang mereka yang memakainya akan digandakan pahala oleh Allah. Maka ramailah jemaah yang membeli minyak wangi tersebut walaupun dijual dengan harga 70 riyal. Sukar nak dipercayai sebenarnya di Tanah Haram pun ada juga manusia yang mengambil kesempatan sebegini. Ia juga memberi gambaran kepada hamba bahawa orang kita ini masih ramai lagi yang tidak cerdik dan amat mudah terpedaya dengan lawak antarabangsa sebegini. Cukup dengan mengaku sebagai seorang ustaz, pandai bercakap sikit, boleh keluar bahasa Arab sikit, kalau jual benda mengarut pun pasti laku!!

Kebanyakan kisah yang disiarkan lebih kepada sesuatu yang biasa kita dengar iaitu kalau ke Mekah dan berbuat sesuatu yang tidak baik, atau datang dengan jiwa yang kotor maka akan menerima balasan yang tertentu. Hamba mencari-cari kisah yang lain sedikit sebenarnya seperti kisah ustaz penjual minyak wangi di atas dan beberapa kisah lain dalam buku ini seperti 'mantan gengster menangis di Mekah', pengalaman seorang yang membawa jenazah syahid dari Libya serta misteri kanak-kanak yang kelihatan bermain di Raudhah.

'Ala kulli hal apa yang dipaparkan tersebut bukanlah untuk menakutkan 'anda yang berdosa' daripada mengunjungi Tanah Haram. Ia adalah sebagai iktibar untuk kita agar beringat setiap masa, bersedia dan mengelakkan diri daripada dosa. Hamba berdoa agar diri hamba sendiri akan segera sampai ke Tanah suci ini suatu hari nanti dan dapat mempergunakan setiap detik yang ada dengan sebaiknya.

Allahumma amin!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KITAB TAMADUN MONGOL - Amir Asyraf Alwi

  Tidak banyak yang hamba ketahui tentang perkara berkaitan Mongol ini. Barangkali kalau adapun adalah tentang Genghis Khan yang hamba yakin...