Isnin, 22 Disember 2014

CELAIT BOSI*Baru-baru ini hamba menghadiri satu persidangan kementerian di sebuah Hotel lima bintang di ibukota. Hotel yang menggunakan nama seorang anak raja Melayu itu amat gah dengan rekabentuk senibina Melayu. Yang kurang gahnya adalah banyak pekerja yang terdirin daripada warga asing yang sama sekali tidak mengerti akan bahasa Melayu. Hamba rasa andainya anak raja itu masih hidup tentunya beliau tidak mahu namanya digunakan untuk hotel ini. Tambah lagi hotel ini ada menghidangkan arak serta hiburan yang melalaikan yang tidak masuk lansung dengan budaya orang Melayu.

Di dalam bilik yang hamba rasa cukup selesa dengan perhiasan dan dekorasi yang menarik, hamba terjumpa celait bosi ini. Ohh ia cukup klasik dan sentimental. Celait ini biasa dijumpai dahulu di kampung-kampung dengan saiz yang lebih besar. Masa di kampung zaman budak-budak dahulu celait bosi inilah yang membantu menerangi kegelapan memandangkan lampu jalan lansung tiada.

Hari ini orang mungkin segan nak pakai celait bosi sebab nampak olskool, lagi pula telefon bimbitpun dah ada lampu sekarang!!*Celait bosi - Torchlight besi, mengikut dialek NS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...