Ahad, 4 Januari 2015

CINTA TERAKHIR - UjangSesiapa yang baru nak mengenali Ujang tentunya hanya menganggap beliau tidak lebih daripada seorang pelukis kartun yang mempunyai bakat yang besar. Ujang sebenarnya mempunyai bakat penulisan yang bagi hamba agak baik dan jika diasah dengan baik tidak mustahil boleh menempatkan dirinya sebaris dengan novelis hebat tanahair. Sayangnya itu tidak berlaku, Ujang hanya muncul dengan tiga buah novel sahaja iaitu Fiona, Jibam dan novel ini - Cinta Terakhir. Hamba tidak tahu seandainya ada novel selain itu, di dalam pengethuan hamba inilah sahaja. Antara ketiganya hamba anggap Jibam merupakan yang paling hebat.

Cinta Terakhir ini hamba baca sebaik sahaja menamatkan bacaan Skuad 707. Ok lah, baru 3 hari di tahun baru, 3 novel dapat dihabiskan. Lagipun kandungan novel ini tidak sebegitu tebal dan boleh dihabiskan dalam masa yang singkat sahaja.

Walaupun hamba kurang gemar membaca kisah cintan cintun, hamba jadikan novel ini sebahagian daripada koleksi hamba memandangkan ia adalah air tangan seorang kartunis tersohor negara yang senegeri dengan hamba. Sedikit sebanyak semangat 'Budak Minang' yang ada dalam diri beliau itu ada juga di dalam diri hamba. Kerana itu dalam novel ini Ujang ada menggunakan tempat-tempat di sekitar Negeri Sembilan terutamanya Kuala Pilah yang menjadi tempat asal beliau.

Hamba tidak mahu menyentuh tentang ringkasan novel ini, biarlah para pembaca mencari dan membaca sendiri novel ini. Novel ini rasanya tidak banyak di pasaran dan tiada cetakan baru. Paling akhir kalau tidak silap hamba adalah apa yang hamba baca ini iaitu cetakan ketujuh tahun 2011. Novel ini hamba beli dalam RM5 sahaja (harga asal (RM9.90) dan ada orang yang menjual novel ini (terpakai) di laman sosial dengan harga RM25!!

Yang penting ingin hamba nyatakan bahawa tulisan Ujang melalui novel ini sebenarnya tidaklah mengecewakan. Tulisan beliau dengan pemilihan perkataan yang baik tentunya kita tidak menyangka bahawa ia ditulis oleh seorang kartunis. Yang mengecewakan hamba satu sahaja kerana ia terlalu ringkas dan pengakhirannya terlalu drastik. Pengakhirannya adalah seperti novel dan filem era 80an yang gemar menamatkan cerita dengan kemalangan atau kematian.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...