Jumaat, 2 Januari 2015

MIMPI ADIF - Asnidar ShafieHmmm....secara spontan sebuah buku kanak-kanak yang hamba belikan untuk anak hamba menjadi bacaan di awal tahun 2015. Tentunya hamba perlu tune semula pemikiran hamba apabila membaca karya sebegini setelah sekian lama membaca karya dewasa dan ilmiah. Tidak ada salahnya membaca bahan bacaan untuk kanak-kanak seperti ini, yang pasti karya sebegini tentunya menggunakan bahasa yang mudah, tiada perkataan slanga ataupun istilah mengarut anak muda hari ini.

Novel ini berpusat pada watak Adif, seorang remaja yang diculik dan seterusnya melalui beberapa kisah dan pengalaman sepanjang penculikan tersebut. Walau bagaimanapun pengalaman semasa diculik itu sebenarnya hanyalah mimpi beliau semasa dalam koma akaibat daripada satu kemalangan. Terus terang hamba cukup menyampah apabila sesuatu kisah yang bermula dengan agak baik diakhiri dengan konklusi bahawa watak tersebut sebenarnya sedang bermimpi. Seolah itu satu jalan penyelesaian yang cukup mudah untuk menamatkan sesuatu kisah.

Watak Adif walaupun digambarkan sebagai seorang remaja di tingkatan tiga, tetapi kisah-kisah sewaktu beliau berada bersama keluarganya, sama ada pada permulaan novel (sebelum penculikan) ataupun di akhir novel, hamba merasakan seolah watak Adif seperti pelajar sekolah rendah sahaja. Hanya apabila membaca kisah sewaktu penculikan beliau barulah hamba dapat merasakan bahawa watak itu benar-benar berada pada usia remaja. Entahlah, itu yang hamba rasa. Mungkin cara penulisan yang membuatkan hamba merasa sedemikian.

Penulis pada mulanya menggunakan sudut pandang orang ketiga dalam penceritaannya, lalu tiba-tiba bertukar kepada penceritaan dari sudut pandang orang pertama setelah Adif diculik. Pertukaran itu serba sedikit membunuh mood pembacaan hamba. Walaupun penceritaan sudut pandangan orang pertama digunakan bagi watak Adif, sudut pandangan orang ketiga masih digunakan untuk penceritaan selain itu. Mungkin bagi pembaca lain perkara sedemikian tidak ada cacat celanya, tapi bagi hamba ia sesuatu yang tidak konsisten dalam penyampaian.

Hamba percaya seandainya kisah sewaktu Adif berada dalam penculikan ditulis oleh penulis yang mahir dalam penceritaan berbentuk thriller pastinya ia akan jadi lebih umphhh lagi. Hamba rasa kisah sewaktu penculikan itu boleh dipertingkatkan lagi sehingga pembaca boleh sama merasai kesusahan, penderitaan, kesakitan, kesedihan, ketakutan yang dialami oleh watak utama selain unsur debar dan thrill itu sendiri. Pengalaman penculikan itu hamba rasa penyampaiannya agak mendatar sahaja. Tiada unsur thrill yang menambahkan rasa debar sehingga teruja untuk segera menghabiskan bacaan, bahkan kadang-kadang hamba rasa bosan dengan Adif yang asyik pengsan atau tidak sedarkan diri sahaja.

Walaupun sasaran novel ini mungkin bukan untuk orang dewasa seperti hamba, tetapi tidak ada salahnya ia ditulis umpama untuk bacaan orang dewasa. Umpama siri filem Spy Kids, walaupun sasaran utamanya adalah kanak-kanak, jalan ceritanya umpama buat tontonan orang dewasa juga. Demikian itu barulah kanak-kanak dapat berfikir dengan lebih jauh lagi.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...