Sabtu, 17 Januari 2015

RAJA RIMBA - Adi AlhadiSekilas melihat tajuknya boleh hamba bayangkan bahawa novel ini ada unsur-unsur Tarzan, lebih-lebih lagi gambarnya sendiri memaparkan seorang lelaki bersama beberapa ekor haiwan liar. Namun hamba percaya sewaktu Adi Alhadi mengarang novel ini, tidak dapat tidak watak Tarzan karya Edgar Rice Burroughs yang telahpun muncul semenjak tahun 1912 lagi pasti berlegar di ruang mindanya. Bukan Adi sahaja bahkan beberapa tulisan/kartun/filem orang putih sendiri yang bercerita tentang lelaki rimba, walaupun menggunakan nama yang lain tetap hampir serupa dengan watak Tarzan. Ini dapat dilihat pada watak Mowgli dan George Of The Jungle. Selain itu tajuk Raja Rimba juga turut digunakan dalam komik aksi kung fu karya Ma Wing Shing.

Watak Senawi yang menjadi Tarzan Bukit Maulut ini sesungguhnya tidaklah seperti Tarzan a.k.a. Earl of Greystoke/John Clayton yang dibesarkan oleh beruk semenjak kecil. Beliau cuma seorang anak lelaki 10 tahun yang lari ke hutan dan terus tinggal di sana sehingga dewasa. Tarzan Adi Alhadi sempat memasuki alam persekolahan dan kenal dengan kehidupan bertamadun sebelum lari ke hutan disebabkan tidak senang dengan kelakuan ibu tirinya.

Buku ini walaupun memfokuskan tentang Senawi, tetapi dalam kebanyakan bab penceritaannya tentang beliau adalah secara tidak lansung. Penceritaan Senawi lebih banyak berlegar pada perbicaraan watak kanak-kanak dalam novel ini yang seumpama penyiasat kecil. (Watak utama kanak-kanak tersebut adalah sama dengan watak dalam novel Skuad 707 daripada penulis yang sama yang pernah hamba ulas sebelum ini.) Ini secara tidak lansung menyebabkan hamba rasa 'terpedaya' dengan tajuk dan grafik kulit novel ini. Hamba sangkakan novel ini asalnya satu kisah tersendiri tentang lelaki rimba ini.

Berita mengenai pembangunan yang akan dijalankan di Bukit Maulut menggusarkan kanak-kanak ini apabila memikirkan akan kehidupan Senawi yang mungkin akan terjejas. Beberapa kejadian sabotaj ke atas kontraktor yang akan melaksanakan projek berkenaan menyebabkan ramai yang menyangka bahawa ia perbuatan Senawi. Ini menyebabkan kuimpulan kanak-kanak ini bertekad mahu menemui Senawi bagi melihat keadaannya. Pada peringkat ini barulah terasa sedikit akan kehangatan novel ini apabila dalam pencarian mereka itu mereka bertemu pula dengan sekumpulan penjahat yang turut mahu mencari Senawi bagi membunuhnya.

Hamba rasakan Adi Alhadi bukanlah seorang yang pakar tentang hutan sepertimana Baharuddin Kahar dalam novel senjakala. Walaupun penceritaan banyak berlaku di dalam hutan tetapi tidak banyak penerangan tentang jenis-jenis kayu, pokok, unggas, akar atau ringkasnya flora dan fauna di dalam hutan. Unsur inilah yang sewajarnya diperbanyakkan. Selain daripada menjadi pengetahuan kepada pembaca ia akan menjadikan watak Senawi yang dikatakan telah berbelas tahun tinggal di hutan menjadi lebih mantap lagi.

  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...