Ahad, 4 Januari 2015

SKUAD 707 - Adi AlhadiSatu lagi novel kanak-kanak yang hamba baca selepas Mimpi Adif adalah buku ini yang berkisar menegenai penyiasatan kanak-kanak. Zaman hamba bersekolah rendah dahulu, novel-novel siri penyiasatan kanak-kanak seperti Hardy Boys, Nancy Drew, Famous Five amat popular di kalangan pelajar serta diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu. Hari ini buku-buku sedemikian seolah tidak lagi menjadi pilihan anak-anak bahkan penulis hari ini pun barangkali tidak suka menulis hal berkaitan penyiasatan kanak-kanak.

Nama penulis Adi Alhadi bukanlah satu nama yang asing terutamanya bagi yang menjadi pembaca setia majalah Gila-Gila. Kerana itu walaupun novel ini adalah lebih ditujukan kepada kanak-kanak dan remaja, hamba tidak ragu-ragu untuk membacanya.

Secara ringkasnya ia berkenaan sekumpulan remaja berlainan bangsa yang bersahabat baik ditawarkan untuk menjadi penyiasat bagi membantu pihak polis oleh seorang lelaki yang mengaku menganggotai skuad khas. Para remaja ini diminta untuk menyiasat seorang lelaki yang dikatakan terlibat dalam sindiket pengeluaran wang palsu. Namun akhirnya rahsia terbongkar apabila mereka sebenarnya ditipu oleh penjenayah yang mahu mempergunakan mereka bagi mendapatkan satu cip yang mengandungi formula mengenalpasti ketulenan wang.

Adi Alhadi menyampaikan ceritanya menggunakan bahasa yang ringkas dan mudah diikuti oleh kanak-kanak. Sebagai seorang dewasa hamba tidak dapat menafikan bahawa sepanjang membaca novel ini hamba dengan mudah dapat membaca jalan cerita yang akan berlaku seterusnya bahkan hamba sedari awal lagi telah dapat menduga bahawa para remaja ini telah diklepet oleh penjenayah. Namun hamba tidak boleh mengkritik sebegitu memandangkan novel ini bukannya ditulis untuk orang di usia seperti hamba.

Novel sebegini perlu ada ramai lagi yang menulisnya. Ia membina semangat keberanian dalam diri remaja serta mengajar mereka untuk berfikir bagi menyelesaikan sesuatu misteri (dibaca permasalahan). 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...