Isnin, 10 Oktober 2016

AYAT-AYAT CINTA 2 - Habiburrahman El ShirazyMasih ingatkah lagi kalian pada Ayat-Ayat Cinta yang terbit sekitar 2004? Tercatat pada kulit bukunya - sebuah novel pembangunan jiwa - yang menggaru-garu hati ini untuk memilikinya. Ini kerana novel cinta seringkali membawa kepada sesuatu yang melalaikan serta melelahkan jiwa. Justeru apabila novel ini digarap untuk menggambarkan pengamalan Islam melalui watak utamanya Fahri, ia memberi dimensi baru dalam dunia penulisan khususnya yang bertemakan Islam. Mungkin kurang tepat jikalau mengatakan ini novel cinta Islamik yang pertama kerana lama sebelum ini HAMKA telah membawakan perkara yang sama lewat penulisan beliau seperti Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck. Terbitnya Ayat-Ayat Cinta menyaksikan munculnya novel-novel yang cuba membawakan nuansa yang sama seperti air tangan Kang Abik ini. Tapi bagi hamba tulisan Kang Abik amat istimewa kerana mengamati tulisan beliau dapat kita baca akan tahap keilmuan diri beliau itu sendiri.

Jikalau dalam novel yang pertama ia berlatar belakangkan kehidupan remaja Fahri sebagai seorang pelajar di Universiti Al Azhar, Kaherah, kini Fahri telahpun berjaya sebagai seorang pensyarah di The University Of Edinburgh, Scotland. Membaca secara tenang bab-bab permulaan, hati hamba mula tertanya-tanya ke mana perginya watak Aisya, isteri Fahri yang telah dinikahi dalam novel yang pertama. Kang Abik bijak menghasilkan rasa misterius kepada pembaca yang berteka-teki dimana dan apa yang sebenarnya terjadi kepada Aisya. Walaupun dalam bab-bab kemudiannya persoalan ini mula terjawab dengan kehilangan beliau sewaktu berada di Israel, hamba merasakan tidak mungkin watak penting itu boleh diketepikan begitu sahaja dalam novel ini. Entah kenapa kemunculan watak seorang gelandangan wanita berwajah buruk yang akhirnya dikenali dengan nama Sabina membuatkan hati hamba kuat berkata beliau sebenarnya adalah Aisya. Sehinggalah ke 100 mukasurat yang terakhir apabila Aisya tidak juga muncul, keyakinan hamba itu semakin kuat. Dan apabila tiba saat Fahri terjumpa catatan Hulya mengenai Sabina yang mengajarkan beliau bait-bait puisi yang hanya diketahui oleh beliau dan Aisya sahaja, secara otomatik hamba tahu telahan hamba itu betul.

Fahri, disamping menjadi ilmuan yang berjaya sebenarnya juga merupakan usahawan yang berharta. Namun beliau cuba hidup secara sederhana bahkan menggunakan sebuah SUV BMW terpakai walaupun kemampuan beliau lebih daripada itu. Ini jelas dilihat kepada betapa banyaknya bantuan wang ringgit yang beliau berikan kepada beberapa orang khususnya jiran-jiran beliau seperti Janet, Keira, Jason dan nenek Catarina. Watak pakcik Hulusi yang merupakan pembantu Fahri selalu mempersoalkan bantuan yang Fahri berikan lebih-lebih lagi jiran beliau Janet bukanlah ramah manakala anaknya Keira dan Jason sering memberikan masalah serta memandang serong kepada orang Islam. Begitu juga sikap Fahri yang membantu nenek Catarina, seorang yahudi, membantunya ke sinagog bahkan mengorbankan wang yang banyak untuk membeli semula rumah nenek tersebut yang telah dijual oleh anak tirinya. Melalui dialog antara Fahri dan Hulusi inilah Kang Abik menyampaikan dakwahnya akan betapa cantiknya Islam di dalam melakukan dakwah bil hal, membantu atas sifat kemanusiaan tanpa mengira agama dan bangsa.

Sebagai ilmuan fahri turut diuji dengan dua buah perdebatan, pertamanya dengan beberapa orang yahudi mengenai konsep bangsa pilihan serta amalek,dan yang keduanya bersama beberapa bijak pandai berdebat tentang kepercayaan di Oxford Union. Penampilan Fahri yang hebat semasa perdebatan tersebut dengan mengenakan pakaian mewah seperti bangsawan Inggeris mengingatkan hamba kepada kisah Imam Malik yang mengenakan pakaian yang hebat dan mewah semasa mengajar kerana memuliakan ilmu. Adegan debat ini selain daripada menunukkan keilmuan Fahri juga adalah cara dakwah Kang Abik di dalam memberikan penjelasan kepada masyarakat dengan cara yang menarik agar dapat difahami dengan lebih baik.

Walau apapun, perkara pokok penceritaan iaitu tentang cinta dan kasih sayang seorang suami kepada isterinya kerana Tuhan masih dapat diserapkan ke dalam jiwa pembaca walaupun melalui begitu banyak plot dan permasalahan. Bahkan hamba tidak melihat gaya penulisan Kang Abik seperti sengaja memanjang-manjangkan cerita agar novelnya kelihatan tebal. Sebenarnya penulisan AyatAyat Cinta 2 dibuat dengan teliti dan berjalan secara perlahan agar pembaca lebih jelas dengan apa yang berlaku di samping penyampaian dakwah yang berlaku secara halus.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...