Jumaat, 13 Januari 2017

SERIGALA - Lokman HakimAndai anda cuba mencari naskhah ini di mana-mana kedai buku, kebarangkalian untuk anda menemuinya adalah tipis. Ini kerana novel ini diterbitkan serta dijual secara ekslusif semasa pameran Big Bad Wolf 2016 pada Disember yang lalu. Ia hanya dicetak sebanyak 3000 naskhah sahaja. Dijual dengan harga murah iaitu RM8 sahaja serta datang dalam saiz yang comel. Sekiranya anda ada bertemunya di mana-mana tempat sama ada ia merupakan naskhah terpakai ataupun telah dijual melalui pasaran gelap. Walau apapun projek khas dengan penulis tempatan ini hamba lihat satu perkara yang baik memandangkan pameran ini sebenarnya lebih fokus kepada penulis dan buku antarabangsa. Jadi apabila ia memberi keistimewaan kepada penulis tempatan untuk muncul dengan satu karya yang khusus untuk dijual dalam satu tempoh dan dalam satu acara yang khas, ia secara tidak lansung memberi pengiktirafan kepada penulis tempatan serta menggalakkan lagi kemunculan karya-karya baru.

Walaupun sinopsis di kulit luarnya nampak menarik - mengenai kematian seorang novelis terkenal yang dijumpai tergantung dengan kostum serigala tersarung ditubuhnya.- Ia pada awalnya kelihatan seperti sebuah kisah penyiasatan yang akan membongkar banyak rahsia. Tetapi saat membacanya terasa seperti seorang yang sedang menghadapi penyakit skizofrenia - bahkan watak fred yang sedang menyiasat kematian Akmal juga merupakan seorang pengidak penyakit ini sementelahan pula novel ini berjalan mengikut pandangan dirinya. Justeru walaupun novel ini tidak berapa tebal, tetapi masa yang diambil untuk menyudahkannya terasa amat menyiksakan.

Ia seumpama kita membaca sebuah novel yang di dalamnya ada sebuah novel yang lain. Bayangkan diri kita secara realiti tiba-tiba menjadi watak dalam sebuah novel dan watak kita pula dikawal oleh orang lain. Bagaimana untuk melepasi daripada kawalan itu dan seterusnya menguasai semula permainan. Memang kisah ini gak berbelit-belit tetapi hamba percaya peminatnya masih ada.

Cuma hamba sahaja yang bukan peminat cerita sebegini yang telah terbeli dan terpaksa menghabiskan juga bacaannya.....

Novelis Lokman Hakim - Sumber gambar MStar Online.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LELUHUR - Arman Jazee

  Penulis ini adalah satu jenama yang hamba tidak ragu-ragu untuk membeli buku tulisannya. Hamba mengenali penulis ini lewat novel-novelnya ...