Rabu, 8 Februari 2017

BUDAK BECA - Pak Sako
Hamba tidak berhasrat untuk membuat ulasan dalam erti kata yang sebenarnya terhadap buku ini. Ini kerana ia telahpun diberikan ulasan, dibahas, dibincangkan oleh ramai orang lain sebelum ini. Apatah lagi ia merupakan karya seorang penulis besar, seorang pejuang kemerdekaan yang namanya mungkin sudah mula dilupakan oleh generasi hari ini.

Budak beca mengambil latar tempat di negeri Terengganu sewaktu Malaya di ambang kemerdekaan. Melalui dua watak utama iaitu Mamat Merdeka dan Mustapha, Pak Sako cuba menyampaikan idea serta pemikirannya juga kritikannya yang tajam terhadap bangsanya. Membaca secara keseluruhan karya ini kita tentunya terperanjat kerana kebanyakan isu yang dibangkitkan masih lagi relevan dan berlaku dalam hidup kita hari ini.

Antara yang dapat hamba kutip sepanjang pembacaan novel ini secara ringkasnya adalah:-

i.                     Harga barangan yang semakin mahal atau naik harga; matawang yang semakin jatuh;

ii.                   Kebanyakan orang muda hanya tahu menghabiskan wang tanpa perancangan yang jelas untuk menghadapi masa depan. Watak Mamat berhenti kerja daripada menjadi mata-mata khas (SC) setelah 7 tahun dan pulang ke kampong dengan membawa wang sebanyak RM1000 (jumlah yang amat besar ketika itu). Beliau Cuma tahu berfikir untuk berehat sahaja sambal menghabiskan wang yang sedia ada. Baginya apabila wang sudah habis nanti barulah beliau akan berikhtiar untuk mencari yang lain pula. Walaupun ada nasihat daripada orang yang rapat dengannya agar mencari jalan menambah pendapatan dengan cara melaburkan duit tersebut melalui pembelian rumah, tanah untuk pertanian dan sebagainya, namun ia tidak sedikitpun dipedulikan. Beliau bahkan menghabiskan masanya dengan berjalan-jalan, berhibur serta perempuan;

iii.                 Pak sako secara sinis menyelar sikap manusia yang bersikap bodoh sombong tidak mahu mendengar cakap atau nasihat orang lain. Golongan ini merasakan pengalaman dirinya sendiri sudah cukup untuk melayari kehidupan;

iv.                 Pak Sako secara sambal lalu menyentuh tentang sikap segelintir kakitangan kerajaan yang melakukan penyelewengan serta rasuah. Watak Mustapha yang melakukan tugas khas yang ditugaskan oleh persatuannya untuk membuat penyelidikan tentang kehidupan masyarakat di pandang dingin apabila cuba untuk menjalankan penyelidikannya di pejabat-pejabat kerajaan. Dia dianggap ‘spy’ yang cuba mendapatkan maklumat serta mendedahkan penyelewengan mereka.

v.                   Ahli-ahli politik dianggap tidak berapa menyumbang terhadap penyatuan bangsa. Kebanyakannya hanya tahu bercakap dan bercita-cita tinggi untuk mendapatkan jawatan serta pangkat yang tinggi. Ada yang hanya berfikir dengan mendapat jawatan sedemikian maka ia akan membawa kepada pendapatan yang tinggi membolehkan mereka memiliki kereta yang besar.

Membaca novel ini serta dua novel beliau yang lain iaitu Putera Gunung Tahan dan Anak Mat Lela Gila dapat dilihat satu isu yang dibawa Pak sako iaitu segelintir masyarakat yang kaki perempuan serta segelintir perempuan yang begitu mudah menggadaikan tubuhnya khususnya mereka yang mempunyai masalah kewangan. Minuman keras juga kadang-kadang umpama air kosong. Watak Mamat dan Mustapha walaupun kelihatan patriotik dan selalu berbincang tentang masa depan bangsa tidak terlepas daripada menikmati air kencing syaitan ini apabila memesan bir cap pokok kelapa walaupun awalnya telah menolak brandy dan whisky. Berkemungkinan Pak sako cuba menyampaikan bahawa manusia ini ada yang bersifat talam dua muka, pepat di luar rencong di dalam.


Justeru apabila isu yang dibangkitkan oleh Pak sako puluhan tahun dahulu masih relevan hingga ke hari ini, ia seolah menunjukkan bahawa kelemahan lalu itu masih belum lagi dapat dipulihkan sepenuhnya.  Adalah amat mengecewakan sekiranya kita lansung tidak mengambil sabarang iktibar!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

MALAYA 1941 - Rafe Rahmat & Hairil Anuar

Kebanyakan pengkisahan sejarah tanah air kita ditulis dalam bahasa asing. Lebih-lebih lagi sejarah yang berlaku sebelum merdeka. Kebanyakan ...