Jumaat, 29 Disember 2017

USAH KAU TUNGGU KERETAPI LALU DI SINI.....



Dalam dua tahun ini hamba ada beberapa kali berkunjung ke Ulu Kinta atas tugasan rasmi. Setiap kali itu hamba akan melalui stesen keretapi ini yang telah tidak lagi digunakan. Masih mengekalkan rupabentuk bangunan asalnya, ia kini telahpun bertukar kepada sebuah kedai makan. Walaupun telah beberapa kali ke sini, tapi hanya baru-baru inilah hamba sempat singgah. Kata kawan-kawan mee karinya sedap.

Hamba tak tahu entah bila tutupnya stesen ini. Tetapi sehingga 2010 masih ada lagi keretapi yang melaluinya. Dahulunya ia pernah menjadi pengangkutan untuk membawa pesakit-pesakit mental yang hospitalnya terletak berhampiran stesen ini. Walaupun telah bertukar kepada kedai makan, masih dapat lagi dilihat beberapa ciri klasik stesen ini seperti kaunter tiket dan tanda batu Tanjung Rambutan. Memandangkan tiada lagi keretapi yang lalu, dan kalau ada juga yang menunggunya maka bolehlah dibawa ke hospital di sebelah itu.

Dan kalau kau tanya hamba sedap ke mee kari tadi................











2 ulasan:

  1. Tuan x habiskan ayat pasal mee kari tu.... sedap ke idok ? hehe..

    BalasPadam

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...