Khamis, 5 April 2018

JIN-TINA - Abdul Rahim AwangNovel ini bermula dengan babak kematian seorang guru tarian salsa bernama Katrina yang terjatuh dari tingkat 20 studio tariannya. Dari situ pelbagai persoalan timbul sama ada kematian tersebut adalah akibat terjatuh, bunuh diri ataupun terjatuh. Katrina mempunyai dua orang sahabat yang sama mengajar iaitu Mona dan Juanita. Juanita yang merupakan seorang wartawan turut merupakan teman serumah Katrina.

Juanita bertekad untuk mencari penyelesaian misteri kematian Katrina. Dari sini novel ini mula berkembang dengan penghuraian watak-watak serta mitos-mitos berhantu bangunan yang diduduki mereka. Melalui Juanita kita akan dihidangkan beberapa watak lain yang akan menyebabkan kita berteka teki tentang siapa pembunuh sebenar Katrina. Hamba sendiri tidak terlepas daripada permainan teka teki ini dan tekaan hamba ternyata tepat apabila pembunuh sebenar diterangkan pada bab yang terakhir.

Novel Jin-Nita bersifat straight forward, pembaca dapat memahaminya dengan mudah tanpa adanya jargon jargon yang kadangkala boleh mengelirukan pembaca. Abdul Rahim Awang memang sesuai dengan genre sebegini. Amatlah malang sekiranya pembaca generasi baru hari ini tidak pernah membaca mana-mana karya beliau. Jin-Tina merupakan novel pertama beliau setelah bertahun-tahun menyepi. Namun bisa tulisannya tetap seperti dulu.

1 ulasan:

  1. Saya setuju.. Novel ini memang strait foward dan puas dibaca..

    BalasPadam

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...