Isnin, 24 September 2018

THE DEFINITIVE BOOK OF BODY LANGUAGE - Allan & Barbara PeaseHarus hamba akui bahawa ilmu atau pengetahuan hamba dalam perkara yang dibincangkan di dalam buku ini adalah amat minima sekali. Justeru membaca buku ini memberikan banyak pengetahuan baru yang amat berguna dalam kehidupan seharian. Pengetahuan tentang maksud tersirat di sebalik ekspresi wajah dan bahasa badan sebenarnya amat berguna dalam banyak perkara seperti rundingan, perniagaan, temujanji, penyiasatan, perkenalan dan banyak lagi perkara yang melibatkan hubungan antara manusia.

Pengetahuan mendalam terhadap ilmu ini memberikan kita kelebihan serta memungkinkan kita memperolehi kejayaan dalam sesuatu rundingan. Melalui gerak badan dan ekspresi wajah kita boleh menjangkakan perwatakan serta mood orang yang kita temui. Kita juga boleh mengagak penerimaan seseorang terhadap diri atau pandangan kita walaupun mulut mereka berkata tidak. Mungkin kita pernah mengalaminya dengan jurujual barangan, Walaupun kita pada mulanya tidak mahu membeli sesuatu tetapi kerana kepintaran mereka membaca bahasa badan kita ditambah dengan skill memikat pelanggan mereka maka kita akhirnya tunduk dengan pujukan si jurujual.

Buku ini dibahagikan kepada bab dan tajuk tertentu. Kadangkala ia disertakan dengan ilustrasi bagi memudahkan pemahaman. Walaupun disusun mengikut tajuk, kita boleh sahaja membaca daripada mana-mana bab yang kita suka kerana ia tidak menjejaskan pembacaan bab-bab yang lain walaupun tidak menurut urutan. Antara yang dibincangkan di dalam buku ini adalah asas bahasa badan, isyarat senyuman, perbezaan budaya, gaya tangan dan ibu jari, isyarat mata, susunan tempat duduk yang boleh mempengaruhi perbincangan dan banyak lagi perkara.

Membaca buku ini sekali sahaja adalah tidak mencukupi. Kita perlu membacanya beberapa kali lagi sehingga boleh menguasai dengan baik ilmu pembacaan tubuh ini. Jadi selepas ini anda akan tahu mengapa rakan anda yang boleh dikategorikan dalam muka pecah pintu berjaya memikat wanita yang cantik!!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...