Isnin, 28 Jun 2021

GEGER SOKMO - A. Aziz Deraman


 

Geger Sokmo adalah himpunan terpilih tulisan A. Aziz Deraman di dalam akhbar Sinar di bawah tajuk yang sama. Geger adalah dialek Kelantan yang boleh membawa makna bising, gempar, hingar-bingar, huru-hara dan lain-lain. Pemilihan geger sokmo sebagai tajuk ruangan pojok beliau berkemungkinan kerana akhbar Sinar di awal penerbitannya diedarkan di kawasan Pantai Timur sahaja sebelum secara beransur-ansur meliputi seluruh negara. Penulis adalah merupakan bekas Pegawai Tadbir dan Diplomatik yang lebih dikenali dalam perkara yang melibatkan bahasa dan budaya. Kerana kebolehannya itulah beliau pernah menjadi orang nombor satu Dewan Bahasa & Pustaka selama beberapa tahun.

Terdapat 49 artikel terpilih di dalam buku ini yang meliputi pelbagai perkara. Namun perkara yang melibatkan bahasa, budaya, dan masyarakat Malaysia lebih banyak dibicarakan emamandangkan ia adalah forte penulis. Ia meliputi hal-hal yang berkaitan PPSMI, penggunaan bahasa Melayu, adab sopan masyarakat, GAPENA, pengisian kemerdekaan dan sebagainya. Aziz turut menulis beberapa artikel yang melibatkan masyarakat Kelantan, agama, pentadbiran kerajaan, bumiputera dan lain-lain lagi, Terdapat juga beberapa artikel yang ditulis berdasarkan majlis atau seminar yang beliau hadiri, yang biasanya melibatkan bahasa dan budaya. Walaupun penulisan Azizi ini kebanyakannya berdasarkan keadaan semasa sekitar awal penerbitan akhbar Sinar Harian bermula 2006, namun pandangan beliau itu sebenarnya masih relevan sehingga ke hari ini. Ini memandangkan kebanyakan isu yang beliau bincangkan masih lagi terjadi hingga kini dan masih belum nampak kesudahannya seperti isu bahasa dan keadaan masyarakat bumiputera.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KITAB TAMADUN MONGOL - Amir Asyraf Alwi

  Tidak banyak yang hamba ketahui tentang perkara berkaitan Mongol ini. Barangkali kalau adapun adalah tentang Genghis Khan yang hamba yakin...