Sabtu, 12 Jun 2021

KELANTAN DALAM LAKARAN BUKAN SEKADAR JUDUL - Rossem


 

Buku ini memaparkan ilustrasi beberapa tempat menarik di negeri Kelantan oleh kartunis Rossem. Dimulakan dengan sedikit penenrangan mengenai negeri Kelantan, penceritaan disampaikan melalui dwibahasa, Melayu dan Inggeris. Secara tidak lansung buku ini boleh memikat perhatian pembaca yang tidak memahami bahasa Melayu dan boleh dipasarkan lebih jauh lagi.

Kebiasaannya buku yang memaparkan ilustrasi sebegini dibuat dalam edisi coffee table book. Tetapi buku Rossem ini bentuknya kecil sahaja dan hanya setebal 64 mukasurat. Justeru tidak begitu banyak lukisan yang dipaparkan. Menurut pelukis, beliau berhasrat untuk menerbitkan ilustrasi sebegini dalam beberapa siri buku. Semua ilustrasi yang dipaparkan adalah dilukis secara manual dan bukannya menggunakan medium digital. Kebanyakan lokasi yang dipaparkan terdapat di Kota Bharu serta kawasan yang berhampiran dengannya. Antaranya ialah pemandangan bandar Kota Bharu dari arah Tambatan Di-Raja, Kota Darulnaim, Jalan Ismail Kota Bharu, Rumah Singgora, Stesen Keretapi Wakaf Bharu, Tangga Bradley, Jeram Mengaji dan beberapa tempat lagi.

Usaha Rossem ini adalah salah satu cara untuk mempromosikan seni lukis pelukis tanah air sekaligus mempromosikan tempat-tempat menarik yang ada di tanah air. Membaca buku sebegini anda harus memberikan sedikit masa untuk melihat dan meneliti kecantikan lukisan yang dipaparkan.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...