Khamis, 3 Jun 2021

LAWAK KAMPUS JILID 40 - Keith


Lawak Kampus kembali lagi dengan jilid yang ke 40. Walaupun majalah Gempak telahpun lama terhenti penerbitannya, Keith masih lagi gagah dengan siri ini. Jika dahulu kemunculannya adalah dalam bentuk kompilasi karya yang pernah tersiar di Gempak, kini karyanya berdiri sendiri dan bersifat baharu.

Lawak Kampus edisi yang ke 40 ini hadir bersama cenderamata istimewa iaitu sehelai t'shirt bergambar watak Vannes. Namun berhati-hati dengan kenyataan free sizenya. Pengalaman mendapat t'shirt gempak berukuran free size sebelum ini mengajar hamba bahawa jangan terlalu mengharap ia adalah saiz yang kita pakai. Kenyataan free size sebenarnya adalah karut. Mana boleh pakaian diberikan ukuran saiz bebas atau istilah lain one size fits all! Manusia ini berbeza bentuk tubuhnya. Dan seperti yang hamba jangka t'shirt berukuran free size ini adalah sama dengan ukuran saiz M. Jadi jika tubuh anda lebih besar daripada saiz ini anggaplah pembelian itu hanya untuk cenderamata atau untuk diberikan kepada orang lain yang sepadan saiz ukurannya. Kecuali jika anda meminati pakaian yang ketat untuk disesuaikan dengan perut anda yang besar, maka t'shirt ini memang sesuai untuk anda. Oh ya t'shirt ini bukanlah percuma ya walaupun ia nampak seperti satu hadiah iringan. komik hanya RM10 sahaja, manakala anda perlu membayar RM38. Maka t'shirt ini dijual dengan harga RM28. Apapun ia satu cara atau strategi orang berniaga.

Lawak-lawak yang dipersembahkan oleh Keith masih sama dan masih bertenaga seperti sebelum ini. Ceritanya masih ditampilkan melalui empat kotak panel yang kesemuanya diwarnakan. beberapa kartun yang membawakan tema covid-19 turut ditampilkan. Kalau mahu kartun yang panjang anda perlu mendapatkan Lawak Kampus keluaran khas yang dijual di Popular Bookstore. Seperti biasa di akhir komik. Keith akan bercerita mengenai hobi figura mainan koleksi beliau.

Di saat majalah kartun semakin kurang di pasaran ini, Lawak Kampus mungkin satu pilihan yang baik. Namun tidak dinafikan kadangkala hamba bosan sahaja kerana ia hanya pengisian oleh seorang kartunis berbanding majalah yang menampilkan pelbagai kartunis dengan pelbagai stroke lukisan dan cerita.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KITAB TAMADUN MONGOL - Amir Asyraf Alwi

  Tidak banyak yang hamba ketahui tentang perkara berkaitan Mongol ini. Barangkali kalau adapun adalah tentang Genghis Khan yang hamba yakin...