Sabtu, 12 Jun 2021

MENCARI KEBENARAN - Rossem


 

Komik Mencari Kebenaran adalah berdasarkan kepada sebuah buku yang bertajuk 'Dialog Masalah Ketuhanan Jesus' oleh K.D. Bahaudin Mudhari. Ia adalah rangkaian dialog yang berlansung selama sembilan malam antara penulis dan seorang pemuda bernama Antonius yang bermula pada malam Selasa, 9 Mac 1970. Menerusi komik ini Rossem menyampaikan kembali dialog berkenaan dalam keadaan yang lebih santai buat pembaca menerusi ilustrasi. Sekiranya dalam buku asal apa yang dilihat hanyalah tulisan semata-mata, maka mellaui lukisan komik ini mata dapat direhatkan sedikit dan suasana tidak kelihatan tegang. Apabila melibatkan dialog, kita tahu bahawa ia hanya melibatkan perbualan dua orang atau lebih. Jadi cabaran kepada pelukis adalah untuk tidak menampakkan komik ini membosankan memandangkan ia hanya dialog melibatkan dua orang sahaja. Justeru Rossem telah memperlihatkan kehebatannya sebagai seorang kartunis dengan memaparkan watak-watak dalam dialog ini dalam beberapa sudut pandangan yang berbeza, memek wajah yang berbeza serta pemandangan yang pelbagai.

Dialog antara kedua insan ini berlansung dalam suasana harmoni dan penuh ilmiah. Agak menarik apabila ustaz Bahaudin hanya menjawab soalan dan kemusykilan Antonius melaui ayat-ayat di dalam Bible sahaja kecuali diminta atau ditanya oleh Antonius tentang ayat Al-Quran. Ustaz Bahaudin tidak ubah seperti Ahmad deedat dan Zakir Naik yang hafal setiap surah dan ayat di dalam Bible. Beliau hanya menyebut nama surat dan bilangan ayat dan meminta Antonius sendiri memeriksa serta membaca ayat berkenaan melalui Bible yang dibawa sendiri oleh Antonius. Kedua-duanya berbincang dengan baik tanpa ada sebarang unsur yang boleh melibatkan pertelingkahan.

Antara yang dibincangkan adalah tentang ketuhanan Jesus, Nabi Isa sebagai penebus dosa, dosa merupakan satu warisan, kejadian manusia mengikut Al-Quran, percanggahan ayat dalam Bible, triniti dan lain-lain lagi. Memandangkan setiap perbincangan disebut tentang nama surah dan ayat dalam Bible, ia memberikan peluang kepada sesiapa sahaja untuk menyemak kembali akan ayat-ayat berkenaan seterusnya membolehkan pembaca untuk meniliti serta tabayun yang mana benar dan yang mana tidak.

Bagi dialog penuh yang asal, kita boleh sahaja mencarinya melalui internet.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

NONI - Abdullah Hussain

  Buku ini agak buruk keadaannya. Ia adalah sebuah buku lupus daripada perpustakaan. Hamba belinya daripada seorang penjual buku terpakai di...