Sabtu, 12 Jun 2021

THE LION KING - Rossem


 

Tajuknya walaupun meminjam tajuk animasi Disney, namun ia tidaklah memaparkan kisah yang sama. The Lion King versi Rossem adalah sebuah kisah politik yang disampaikan melalui watak-watak haiwan. Walaupun dituliskan di mukasurat akhir bahawa cerita ini rekaan semata-mata, tidak ada kena mengena dengan sesiapa baik yang hidup ataupun meninggal, tetapi sesiapa sahaja yang membacanya pasti tahu ia adalah kisah pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim oleh Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mahathir (kini Tun) yang seterusnya membawa kepada kisah politik yang amat panjang sehinggalah ke hari ini. 

Rossem boleh menggunakan watak binatang apa sahaja namun kisahnya memang amat direct mengenai dua figura utama ini. Daripada pemecatan membawa kepada tuduhan, tangkapan, penahanan, perbicaraan, bantahan, perhimpunan reformasi, pembinaan putrajaya, isu tol, padang golf dan lain-lain lagi, Rossem tidak boleh berselindung ini adalah kisah rekaan semata-mata. Yang direkanya hanyalah lukisan dan ceritanya hanyalah sedikit twist daripada peristiwa sebenar.

Jadi penyampaian kisah ini adalah dari sudut pelukis sendiri sebagai seorang penyokong reformasi. Ia bukanlah satu pandangan umum daripada seorang yang berkecuali. Justeru penceritaan dalam komik ini adalah secara berat sebelah.

Politik itu sentiasa berubah. Kedua musuh politik ini telah bergabung seketika beberapa tahun dahulu membentuk kerajaan. Yang hebatnya kerajaan ini masih diketuai individu yang memecat Anwar. Sekarang situasi politik berubah lagi dan ia akan terus berubah mengikut kecenderungan serta untung rugi bacaan ahli politik (dalam hal ini rakyatlah yang menjadi mangsa percaturan mereka). Hamba percaya sekiranya Rossem melukisThe Lion King pada hari ini, persembahannya sudah pasti berbeza!Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...