Ahad, 25 Julai 2021

SILAT BOY #2 DUA ALIRAN - Ben Wong


Bahagian kedua Silat Boy akan memperincikan lagi bagaimana Boy mendapatkan kuasa persilatannya. Boy juga mula mendapat seorang sahabat, makhluk hijau yang mirip seekor toyol. Dalam satu kejadian, makhluk ini yang mengalami kecederaan telah meminta diberikan darah Boy untuk dia kembali pulih. Hamba tidak tahu apa tujuan Ben Wong memasukkan adegan sebegini memandangkan Komik-M cuba menjauhi unsur yang tidak mematuhi syariat. Adegan sebegini serupa dengan manusia yang mahu mengikat perjanjian atau bersahabat dengan makhluk halus. Dalam hal ini, makhluk hijau yang telah mendapat darah Boy berjanji akan bersahabat, membantu serta melindunginya.

Kehilangan Boy telah cuba dikesan oleh pasukan penyelamat tetapi gagal. Ia semakin membuatkan Aliyaa sedih dan merasa bersalah. Sedangkan dalam masa yang sama Boy sebenarnya berada di alam lain menyaksikan perterungan dua pendekar yang mewakili kuasa baik dan jahat. Boy telah hilang tanpa dapat dikesan selama seminggu. Satu ketika, Aliyaa telah masuk ke perangkap Ghoner dan konco-konconya. Ini menyebabkan beliau terperangkap dan tidak dapat melawan. Secara tiba-tiba Aliyaa telah diselamatkan oleh seorang pemuda yang memakai penutup muka. Aliyaa gagal untuk mengenali pemuda misteri berkenaan.

Boy sebenarnya telahpun kembali. Dalam episod kehilangan serta kembalinya Boy, Ben Wong tidak menampilkan lansung kerisauan serta kegalauan hati keluarga Boy yang hamba rasa perlu untuk dimasukkan demi menunjukkan kasih sayang keluarga serta pentingnya institusi kekeluargaan.

Dalam pada itu, seekor makhluk berupa seperti seekor biawak telah masuk ke dunia manusia dan menimbulkan kekecohan dalam masyarakat dengan memakan binatang peliharaan orang kampung. Ia terus mencari makan sehingga memasuki kawasan sekolah dan menimbulkan kegemparan. Sepertimana kelaziman drama-drama suspen, di sinilah Ben Wong berhenti dan kisahnya bersambung ke komik selanjutnya.....cessss!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

UJANG & APO? BUMPER NEW-STALGIA SANTET

  Fuhhh lain macam edisi kali ini, macam kitab khas sihir pula. Ujang & Apo? bumper new-stalgia kali ini hadir dengan kulit depan yang l...