Ahad, 25 Julai 2021

SILAT BOY #3 TIGA PENJURU - Ben Wong


Ketiga-tiga installasi (setakat ini) Silat Boy hamba habiskan dalam masa satu hari (dengan sedikit daripada bahagian 3 disambung esok sebab terlelap ketka membacnya). Cerita yang begitu menarik beserta dengan lukisan yang mantap menyebabkan diri merasa tidak sabar untuk mengetahui sambungannya. Tapi melihat kepada penerbitan komik ini, ia seolah-olah terbit setahun sekali. No 1 terbit pada 2018, No 2 pada 2019 dan yang ini pada tahun ini (2021). Tahun 2020 Ben Wong keluarkan Ultra Qalif X Silat Boy #1 : Liga Rahsia yang ceritanya berlainan daripada installasi ini. Aiiyyyo, siapa yang bersalah ni? Ben Wong yang lambat hantar lukisan ke atau produksi Komik -M yang merancang strategi pemasaran sebegini. Payahlah kalau begini. Nak tunggu 10 komik Silat Boy akan memakan masa 10 tahun! Hamba dah nak pencen wehhh!!

Sejak mengikuti kisahnya daripada komik yang pertama, hamba ingatkan kisah Silat Boy ini berlatar masa pada waktu hari ini. Jika dilihat kepada cara pemakaian watak Boy dan Aliaa, mereka nampak moden, dengan beg sandang di belakang dan cara pemakaian remaja hari ini. Panggilan Boy juga tidak digunakan oleh masyarakat Melayu zaman dahulu. Bahkan dalam komik ketiga ini ada adegan guru besar menerima barangan pembelian berupa patung harimau yang dibawa oleh syarikat kurier. Tetapi apabila ada adegan tentang penghantaran pesakit dengan ambulan, hamba agak kaget apabila ambulannya adalah merupakan sebuah kereta lembu yang mempunyai logo bulan sabit berwarna merah. Ohh zaman apakah sebenarnya ini? Kalau zaman kereta lembu, murid sekolah tak ada beg sandang. Paling power pun mereka akan bawa beg rotan. Paling cikai masukkan buku dalam kain selempang saja!

Komik kali ini penuh dengan kisah biawak jadian yang muncul dalam buku kedua dulu. Dia dah mula buat kacau di sekolah Boy. Mula-mula makan haiwan sahaja tapi nampaknya dah mula nak makan manusia. Boy ingin melawan tetapi teringatkan janjinya bahawa identiti beliau perlu dirahsiakan. Dalam komik kali inilah pembaca akan mengetahui dari mana asal kostum harimau yang Boy gunakan sebagai alat penyamaran. Boy dah cilok daripada patung harimau milik guru besar yang baru sahaja dibelinya!

Dalam pertarungan dengan biawak jadian itu - entah apa namanya, Ben tak letak pun, tapi ada rupa makhluk Biawakapi dalam komik pertama - Boy telah berjaya menghalangnya daripada terus melakukan kerosakan dan menghalaunya dari sekolah. dalam perterungan itu tangan Boy telah digigit oleh makhluk itu dan menyebabkan ia bengkak. Kuasa dalaman harimau Boy tidak dapat mengubati tangannya dan ia semakin mudarat.

Biawak berkenaan terus membuat kacau sehingga berjaya dikuasai oleh Dr Ash, guru kepada Ghoner. Nampaknya kuasa kegelapan akan terus membuat kacau. Dalam usaha untuk mengubati tangannya yang kian membengkak, Boy ingin kembali ke perkampungan tempat dia tercampak sewaktu hilang dahulu. Perjalannya terhalang oleh Ghoner yang kemudiannya menyerang Boy. Tiba-tiba sahaja komik bersambung......cessss.

Ben, takkan kami nak tunggu sambungannya terbit setahun lagi!!!!



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

UJANG & APO? BUMPER NEW-STALGIA SANTET

  Fuhhh lain macam edisi kali ini, macam kitab khas sihir pula. Ujang & Apo? bumper new-stalgia kali ini hadir dengan kulit depan yang l...