Sabtu, 28 Ogos 2021

PEI PAN 2.0 - Ramlee Awang Murshid


 

Pei Pan 2.0 adalah merupakan extended version kepada novel Pei Pan yang pernah terbit lebih kurang 20 tahun yang lalu. Ia umpama filem Zack Snyder's Justice League yang merupakan extended version bagi filem Justice League. Sebelum membaca novel ini hamba menjangkakan RAM akan membuat pengubahsuaian dalam penceritaan asal novel Pei Pan. Namun hamba dapati RAM hanya membuat penambahan pada bahagian awal dan akhir cerita sahaja. Penambahan itu pula hamba lihat seolah-olah memberi isyarat bahawa sebuah novel baharu akan muncul lantaran persoalan di dalam 'tambahan' ini tidak terjawab sepenuhnya.

Dalam penambahan ini, fokus utama adalah kepada watak Mira, anak gadis tunggal Pak Seman, bekas tukang kebun Dato' Karim. Mira berada di New Zealand dan tidak pernah pulang ke Malaysia lagi setelah melanjutkan pelajaran ke Amerika Syarikat 20 tahun yang lalu. Mira kini telahpun berusia 50an. Mira mendapat satu panggilan telefon daripada sebuah firma peguam di Kuala Lumpur memintanya untuk pulang ke tanah air. Sebelum pulang, Mira mendapat panggilan telefon yang mengugutnya agar jangan pulang. Namun Mira pulang juga. Dato' Karim menawarkan Mira jawatan Pengurus Besar di syarikat beliau lantaran anak-anak beliau tidak dapat memberikan komitmen kepada syarikat tersebut.

Dalam pada itu, Tony telah keluar dari penjara. Tony, adik kepada Julie, dihukum penjara kerana membunuh Hasrun. Satu watak peguam yang tiada dalam versi asal Pei Pan dikatakan telah membela kes Tony sehingga beliau tidak dikenakan hukuman gantung. Beliau memberikan perkhidmatan secara percuma dan seperti ada muslihat yang mahu dilaksanakan setelah Tony bebas.

Persoalan yang tidak terjawab inilah yang hamba jangkakan akan dilakar dalam novel yang mendatang. Sekiranya tidak, buat apa RAM susah-susah membuat penambahan novel Pei Pan sekiranya hanya mahu memeningkan pembacanya.

Kita tunggu!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...