Sabtu, 9 Oktober 2021

DAMAI - Jaafar Taib


Jaafar Taib bukanlah satu nama asing bagi peminat kartun dan seni lukisan di negara kita. Terkenal dengan tenaga penting di sebalik Gila-Gila, Jaafar Taib di antara pelukis yang memiliki tangan emas di dalam penghasilan karya-karya terbaik.

Dari segi penceritaan, buku ini mungkin sesuai untuk pembacaan kanak-kanak. Tetapi dari segi persembahan visual dan grafiknya, ia tentunya lebih kepada golongan dewasa khasnya peminat seni lukisan. Damai mengandungi 213 ilustrasi berwarna yang menggunakan media campuran. Watak-wataknya dilukis seperti kartun, tetapi pemandangan hutannya dilukis dengan teliti seperti keadaan hutan yang sebenar.

Damai adalah kisah seekor anak gajah yang telah kematian ibu dan bapanya. Kawasan Hutan Simpan Lesong secara tiba-tiba dilanda satu wabak yang menyebabkan banyak haiwan mati secara tiba-tiba. Ini termasuklah pemimpin sekalian binatang ini, seekor gajah bernama Wirasaka. Sebelum mati, Wirasaka sempat meninggalkan amanah agar semua haiwan berpindah dengan segera ke Taman Negara untuk mengelakkan lebih banyak kematian.

Maka berpindahlah segala haiwan yang ada. Memandangkan isteri Wirasaka yang bernama Inoi sedang mengandung, maka dia tinggal di Hutan Simpan Lesong dan hanya akan menyusul selepas melahirkan anaknya nanti. Inoi ditemani oleh seekor monyet bernama Pak Mai yang mempunyai pengetahuan di dalam perawatan penyakit menggunakan herba rimba.

Setelah melahirkan Damai, tidak lama kemudian Inoi juga menemui ajal, sama seperti keadaan Wirasaka. Maka berkelanalah Damai dengan ditemani Pak Mai menuju ke Taman Negara bagi bersatu dengan keluarganya yang lebih dahulu ke sana.

Di dalam perjalanan ini Damai dan Pak Mai menempuhi pelbagai pengalaman dan cabaran sebelum akhirnya sampai ke tempat yang ditujui. Aral yang melintang ini juga telah menyebabkan kematian Pak Mai yang begitu gigih menjaga keselamatan Damai.

Melalui naskhah ini, di samping himpunan lukisannya yang menarik, Jaafar Taib cuba menyampaikan mesej-mesej mengenai kepentingan menjaga khazanah hutan negara. Binatang-binatang ini mati adalah disebabkan oleh perbuatan manusia yang membuang bahan kimia dan merbahaya ke dalam sungai. Terdapat juga manusia dan pemburu haram yang menjerat binatang secara haram untuk dijual beberapa bahagian berharga tubuh mereka. Kegiatan menjerat secara haram ini juga telah menyebabkan berlakunya kecacatan kepada haiwan seperti kudung kaki akibat terkena jerat dawai kabel. Damai juga melahirkan penghargaan kepada para petugas PERHILITAN yang berusaha menjaga kebajikan dan keselamatan para haiwan di rimba.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KEMBARA DARUS SENAWI 1963 - Darus Senawi & Izzat Ibrahim

  Hamba tidak dapat menahan diri daripada mencapai buku ini dan melihat isi kandungannya. Lagipun ini kali pertama hamba memasuki kedai buku...