Sabtu, 2 Oktober 2021

DARAH DI TANDUO - Dhuha Steffa


 

Peristiwa pencerobohan kedaulatan negara oleh sekumpulan yang menggelarkan diri mereka sebagai Angkatan Keselamatan Diraja Kesultanan Sulu dan Borneo Utara pada tahun 2013 masih lagi segar di dalam ingatan. Tidak ada siapa yang menduga negara yang begini aman akan didatangi oleh tetamu tidak diundang yang melakukan keganasan bersenjata. Peristiwa yang berlansung dari 11 Februari 2013 sehingga 24 Mac tahun yang sama ini telah menyebabkan kerajaan melancarkan Ops Daulat demi mempertahankan kedaulatan tanah air.

Seramai 235 orang militan yang terlibat dalam pencerobohan ini. Sebilangannya mendakwa telah diperdaya oleh militan yang sebenar yang mengatakan mereka mendapat tawaran pekerjaan di sana. Kumpulan ini dihantar oleh Jamalul Kiram II yang mendakwa sebagai pewaris kerajaan Sulu. Sebenarnya Jamalul Kiram III bukanlah satu-satunya manusia yang mengaku sebagai Sultan Sulu. Terdapat beberapa individu lagi seperti Datuk Mohd Akjan Bin Datu Ali Muhammad,  Fuad Kiram dan Muedzul Lail Tan Kiram.

Isu tuntutan ke atas Sabah oleh Filipina atau Kerajaan Sulu ini adalah isu besar yang menjadi duri dalam daging dalam perhubungan kedua-dua negara. Kesultanan Sulu sendiri sebenarnya sudah tidak wujud semenjak 1915 apabila Sultan Jamalul Kiram II menandatangani Perjanjian Carpenter pada 22 Mac 1915 apabila baginda menyerahkan semua kuasa politik baginda kepada penjajah Amerika Syarikat. Justeru, apa sahaja tuntutan yang berlaku pada hari ini adalah tidak sah dan batal.

Pencerobohan dan keganasan pengganas Sulu ini bukan sahaja mengorbankan nyawa di pihak mereka, bahkan daripada anggota keselamatan kita sendiri. Pengorbanan mereka ini menyedarkan rakyat Malaysia betapa tingginya harga yang perlu dibayar untuk sebuah negara yang aman dan merdeka. Insiden berdarah ini pada akhirnya telah mencetuskan pewujudan  Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) pada 7 Mac 2013 dan  Zon Keselamatan Pantai Timur Sabah (ESSZONE) pada 25 Mac 2013.

Darah Di Tanduo adalah kisah pencerobohan kumpulan Jamalul Kiram III dari kaca mata pandangan penduduk kampung terutamanya keluarga Haji Rahman, Ketua Kampung Tanduo. Ketika pencerobohan berlaku anak Haji Rahman Azali yang bertugas sebagai seorang guru sedang membawa pasukan bola sepak sekolahnya untuk bertanding. Manakala seorang lagi anaknya yang bernama Razak bertugas sebagai wartawan. Keberadaan kedua-dua mereka di luar daerah ketika kejadian pencerobohan berlaku menyebabkan timbulnya perasaan bimbang akan keselamatan keluarga.

Orang-orang dari Filipina dari suku Tausug ini telahpun hidup dan berasimilasi dengan masyarakat tempatan sejak sekian lama. Kehadiran mereka tidak mendatangkan rasa syak kepada penduduk tempatan. Tetapi segelintir mereka adalah umpama api di dalam sekam. Ternyata mereka mempunyai agenda yang tersendiri. Perlakuan ini mengingatkan kita kepada orang-orang Jepun yang berada di Tanah Melayu sebelum pendudukan mereka pada tahun 1941. Orang-orang Jepun ketika itu berada di Tanah Melayu dan menjalankan pelbagai pekerjaan untuk melindungi identiti mereka yang sebenar sebagai perisik tentera. Dalam tempoh itu mereka melakukan 'kerja rumah' bagi mengumpulkan maklumat untuk disalurkan kepada atasan mereka. hal yang sama nampaknya terjadi di Tanduo. Watak Pak Tiram mewakili perilaku talam dua muka, pepat di luar, rencong di dalam ini. Beliau yang nampak mesra serta kerap bergaul dengan orang kampung sebelum itu, bertukar ganas dan merendah-rendahkan orang tempatan. Pak Tiram akhirnya berjaya dibunuh penduduk kampung.

Selain daripada keluarga Haji Rahman, penulis turut melakarkan kesusahan yang dihadapi oleh penduduk kampung yang lain dalam usaha mereka untuk melarikan diri daripada kawasan pertempuran. Digambarkan juga beberapa penduduk tempatan yang tidak mahu meninggalkan kawasan kampung dan mahu bersama-sama berjuang untuk mempertahankan tanah tumpah darah mereka.


Nota - Ulasan ini telah tersiar di akhbar Utusan Malaysia bertarikh 1 Oktober 2021 (Jumaat) di bawah ruangan Resensi Gaya.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...