Khamis, 7 Oktober 2021

DIA AKAN JADI MUFTI - MEMOIR HARUSSANI ZAKARIA


Kita mengenali bekas Mufti Perak, Allahyarham Tan Sri Dr Harussani Zakaria sebagai seorang ulama yang tegas dan berkaliber. Namun tahukah anda bahawa beliau pernah menjadi seorang polis rahsia di bawah unit yang bernama Top Secret and Cicero. Pejabatnya juga kelihatan usang, tidak ubah seperti sebuah rumah salai getah! Tetapi tugasnya seperti dalam filem perisik yang boleh memantau perbualan di sesebuah lokasi. Perkara ini adalah antara kisah yang menarik di dalam buku bertajuk Dia Akan Jadi Mufti ini.

Frasa Dia Akan Jadi Mufti 'dia akan jadi mufti' adalah kata-kata yang pernah dilafazkan oleh bapa Tan Sri Dr Harussani sewaktu beliau masih kanak-kanak. Masin mulut ayahanda beliau, menjadi satu doa yang dimakbulkan Allah S.W.T., Harussani akhirnya benar-benar menjadi seorang mufti.

Allahyarham menyifatkan dirinya sebagai nakal sewaktu remaja. Tetapi jika diteliti, kenakalan beliau itu adalah kenakalan seorang yang berilmu dan memberikan manfaat, bukan kenakalan kerana sifat jahat. Contohnya sewaktu belajar dengan giru-guru berketurunan Arab, beliau sering sahaja mengangkat tangan dan mengatakan bahawa beliau tidak faham dengan apa yang diajarkan. Ini menyebabkan ustaz terpaksa mengulang semula dan kadangkala membebel. Inilah yang ditunggu oleh Allahyarham. Ketika itu beliau akan mencatat perkataan-perkataan baharu, ataupun mencatat cara sesuatu perkataan itu digunakan. Tidak hairanlah penguasaan bahasa Arab Allahyarham menjadi baik.

Allahyarham adalah seorang yang tegas dan taat pada agama. Beliau telah menghapuskan beberapa amalan atau adat yang membawa kepada syirik di istana. Dalam hal ini hamba dapat lihat bahawa Raja atau Sultan bukanlah halangan utama untuk menghapuskan perkara sebegini, tetapi para pembesar istanalah yang menjadi penghalang yang terbesar. Mereka yang telah sebati mengadakan upacara tertentu masih mahu perkara sedemikian diteruskan. Antara amalan atau adat yang berjaya dihapuskan oleh Allahyarham adalah adat menabal jin.

Sebagai seorang yang puluhan tahun berada dalam perkhidmatan, Allahyarham banyak mengalami peristiwa-peristiwa penting bersama dengan pelbagai tokoh yang dikenali di negara ini. Dalam buku ini ada diungkapkan kisah beliau bersama Almarhum Tunku Abdul Rahman, Tun Dr. Mahathir, Dato' Seri Najib, Almarhum Tuan Guru Nik Aziz dan lain-lain. Kebanyakan peristiwa yang berlaku bersama dengan tokoh-tokoh ini adalah kali pertama hamba dengari dan amat menerujakan untuk membacanya.

Allahyarham Tan Sri Dr Harussani Zakaria telah pergi meninggalkan kita pada 30 Mei 2021 akibat Covid-19. Kehilangan beliau adalah merupakan kehilangan besar kepada ummah. Ia membenarkan maksud kata Nabi bahawa Allah tidak mencabut ilmu itu daripada umat sekali gus daripada dada mereka, tetapi Allah mencabutnya dengan mematikan ulama. Kematian ulama adalah satu bala kepada ummah. Dalam zaman fitnah ini mereka yang tidak pernah atau cetek ilmu ugamanya pun sudah mula berbicara seperti mufti. Inilah perkara yang menakutkan kita. Justeru ambillah ilmu ini daripada yang ahlinya, bukan daripada sesiapa yang kamu temui di tepi jalan!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...