Isnin, 25 Oktober 2021

KEMBARA DARUS SENAWI 1963 - Darus Senawi & Izzat Ibrahim


 

Hamba tidak dapat menahan diri daripada mencapai buku ini dan melihat isi kandungannya. Lagipun ini kali pertama hamba memasuki kedai buku selepas berbulan-bulan kita berada dalam PKP. Memasuki kedai buku dan membelek-belek buku yang dipamerkan di atas rak jualan adalah satu nikmat yang hanya penggemar buku sahaja yang tahu.

Hamba tidak kenal siapa di sebalik nama Darus Senawi. Nama yang kelihatan klasik ini begitu memanggil-manggil, apatah lagi kisah kembaranya berlaku pada tahun 60an, satu zaman yang hamba masih belum lagi dilahirkan. Tentunya mempunyai kisah dan pemandangan yang amat berbeza dengan suasana hari ini. Apatah lagi sebuah kembara yang berlaku di zaman manusia tidak semudahnya mendapatkan pelbagai maklumat kembara seperti di hari ini.

Ini adalah sebuah kembara luar biasa seorang pemuda bernama Darus Senawi dalam usaha untuk menuntut ilmu di Universiti Al- Azhar, Mesir. Kisah pengembaraan ini lebih banyak tertumpu di awal kembara, dan sesudah beliau menamatkan pengajian. Di samping itu sedikit kisah sewaktu belajar di Perlis dan di Universiti Al-Azhar sendiri turut dipaparkan.

Ustaz Darus Senawi amat meminati bahasa Arab. Apabila beliau menulis sewaktu di peringkat persekolahan lagi beliau telah membaca beberapa buah buku bahasa Arab, ia memberikan gambaran kepada hamba bahawa mutu pendidikan bahasa Arab pada zaman itu amat tinggi sekali. Sebab hamba yang bersekolah menengah agama di tahun 90an lansung tidak pernah membaca buku di dalam bahasa berkenaan apatah lagi mengkhatamkannya - kecuali buku teks persekolahan!

Penulis memulakan perjalanan menuntut ilmunya menggunakan kapal laut menuju ke India sebelum menyambung perjalanan menggunakan cara lain. Jangan bayangkan beliau menaiki kapal mewah atau yang mempunyai kabin penginapan yang bagus. Sebaliknya itu cuma kapal kargo yang penumpangnya duduk bersepah di merata-rata. Ustaz Darus memilih tempat di bawah tangga! Ini bukan pengembaraan yang mewah. Beliau bahkan tidak membawa wang belanja yang banyak. Makanan yang dibawa hanyalah setin biskut untuk tempoh tiga hari bersama sebalang kecil jem durian. Namun sedikit gendala menjadikan perjalanan melebihi tiga hari menyebabkan beliau keputusan makanan. Bacalah bagaimana ustaz mengatasi masalah perut ini.

Ustaz Darus tidak dapat meneruskan perjalanan dan tersadai di India selama empat bulan. Hidup amatlah sukar dan tersadai dalam waktu yang lama memberikan cabaran besar kepada beliau hingga hampir terjejas akidahnya. Hinggalah pada suatu hari beliau terjumpa seorang sahabatnya yang dalam perjalanan ke Mesir juga.Baharulah terbuka sedikit jalan untuk beliau meneruskan kembara.

Ustaz Darus menceritakan serba sedikit kehidupannya sebagai pelajar di Mesir yang banyak boleh kita ambil iktibar sebagai penuntut ilmu. Sebagai penuntut yang hanya mendapat sedikit biaya daripada wakaf Al-Azhar, kita boleh pelajari bahawa duit bukanlah penghalang untuk menuntut ilmu. Hidup perlu sentiasa berfikir bagi mengatasi masalah. Lebih-lebih lagi apabila berada jauh dari tanah air. Laluan sukar yang beliau tempuhi hamba lihat memberikan banyak kelebihan kepadanya di dalam mempelajari bahasa Arab.

Selepas tujuh tahun di Mesir, beliau akhirnya menamatkan pengajian. Namun bukanlah tanah air yang menjadi niat tujuan, bahakan beliau mahu melanjutkan pengajian ke Kanada pula. Sementara menunggu untuk mendapatkan tempat belajar, beliau berkelana ke Belanda bagi mencari pengalaman dengan bekerja di restoran dan kilang roti. Apabila tidak mendapat tempat di Kanada baharulah Ustaz Darus memutuskan untuk pulang ke tanah air. Ustaz darus memilih jalan darat dari Belanda hingga ke Pakistan sebelum menyambung dengan kapal terbang. Pemilihan kapal terbang itupun dibuat disebabkan adanya pergolakan di Burma ketika itu.

Satu lagi sebab hamba membeli buku ini adalah kerana hamba sendiri telah menyiapkan sebuah buku kembara hamba sendiri ketika menuntut ilmu. Ketika ini buku berkenaan telahpun berada dalam peringkat akhir penyemakan oleh pihak penerbit dan menunggu masa untuk dicetak. Harapannya buku hamba juga akan menjadi pilhan pembaca.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

MEMOIR RASHIDAH ISMAIL PENDETA ZA'BA DAN KISAH SILAM

Hamba memang tidak mengenali diri Rashidah Ismail ini. Satu-satunya sebab hamba membeli memoir ini adalah kerana hamba menyangka bahawa kese...