Selasa, 9 November 2021

HAIWAN AJAIB DAN TEMPAT DITEMUI - J.K. Rowling


Buku ini merupakan terjemahan bahasa Melayu kepada Fantastic Beasts And Where To Find Them. Ia adalah merupakan skrip asal kepada sebuah filem yang menggunakan tajuk yang sama. Ketika membaca buku ini hamba belum lagi menonton filem berkenaan walaupun ia telah begitu lama diterbitkan.

Penceritaan buku ini berlatar masa 50 tahun sebelum Harry Potter dan berlatar tempat di bandaraya New York. Seorang lelaki bernama Newt yang ingin memulangkan seekor haiwan bernama Frank, seekor burung Thunderbird di hutan Arizona telah menghadapi masalah apabila beberapa haiwan ajaib beliau yang disimpan di dalam sebuah beg telah terlepas sehingga menimbulkan keributan di New York. Beg berkenaan adalah sebuah beg ajaib yang boleh dimasuki manusia. Walaupun ia kelihatan kecil seperti saiz beg biasa tetapi di dalamnya mempunyai keluasan yang tidak terjangkau oleh pandangan.

Akibatnya Newt terpaksa berhadapan dengan MACUSA - Kongres Kuasa Ajaib Amerika Sharikat. Petualang selanjutnya akan menyaksikan Newt bersama-sama watak Tina, Jacob dan Queenie menghadapi pelbagai cabaran. Dalam naskhah ini watak crooknya adalah Graves aka Grindelwald.

Membaca naskhah berbentuk skrip tidaklah terlalu menarik berbanding membaca kisah dalam sebuah novel. Membaca skrip memerlukan daya imaginasi yang tinggi bagi membayangkan apa yang berlaku. Hanya setelah menonton filemnya barulah hamba dapat memahami dengan baik apa yang disampaikan oleh Rowling lewat skrip ini.

Sama ada naskhah ini ataupun siri Harry Potter yang lain, JK Rowling telah berjaya mengelirukan kita dengan memberikan imej putih atau bersih buat pengamal sihir. Sedangkan pada zaman dahulu para ahli sihir akan dihukum bunuh oleh gereja. Dalam naskhah-naskhah beliau ahli sihir digambarkan sebagai banyak yang baik dan mereka menentang kejahatan juga. Tidak salah untuk membaca kisah sebegini, tetapi perlu diingat apa yang terlarang itu tetap terlarang dan pelakunya sama sekali bukanlah orang yang baik!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...