Rabu, 8 Disember 2021

CORAT CORET UTM - Lat, Mie, Amir Astar


 

Buku ini saya perolehi semalam di Pesta Buku Selangor yang akan berlansung sehingga 12 Disember ini. Ada 3 naskhah sahaja semalam di gerai UUM, dua kulit keras dan satu kulit nipis. Satu naskhah kulit keras saya dah rembat. Di laman internet buku ini telah ada orang yang menjualnya dengan harga yang mahal walaupun buku mereka itu dikira terpakai sedangkan naskhah baharu masih lagi terjual.

Apabila sebuah pusat pengajian tinggi dan berprestij menerbitkan buku kartun seperti ini, ia memberikan mesej bahawa medium kartun boleh dijadikan sebagai wadah penyampaian mesej dan maklumat yang berkesan. Kartun yang baik akan dapat menyampaikan terus maksudnya dalam masa beberapa saat dilihat.

Ketiga-tiga pelukisnya - Lat, Mie dan Amir Astar mempunyai kaitan secara lansung dengan UTM. Lat pernah menjadi Karyawan Tamu UTM. Manakala Mie dan Amir Astar adalah alumni UTM. Ketiga-tiga mereka melukis tentang UTM dari sudut pandangan masing-masing dengan gaya yang tersendiri.

Melalui Mie kita dapat melihat suasana kampus UTM sewaktu masih berada di Jalan Gurney. Amir Astar pula memperlihatkan suasana kampus setelah berada di Skudai. Manakala Lat pula tampil dengan suasana semasa UTM. 

Sebagai kartunis senior, jelas idea dan gaya penyampaian Lat mengatasi kedua kartunis tadi. Maka tidak hairan dua universiti telah menganugerahkan gelaran Doktor Kehormat ke atas kartunis veteran ini. 

Walau apapun, usaha UTM ini telah mengangkat kedudukan seni kartun di Malaysia serta memberikan penghargaan secara tidak lansung kepada alumni mereka. Usahlah lihat kartun dari sudut hiburan sahaja tetapi belajarlah menghayati seni lakaran serta seni menyampaikan mesej melalui lakaran yang kadangkala sinis!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SUKUN - AKU DAH MANDI

  Jika sebelum ini kartunis Sukun tampil dengan karya solonya  SUKUN JANGAN TAK MANDI , kali ini beliau muncul pula dengan komik solo terbah...