Khamis, 27 Januari 2022

AKU, KAU & BOLA - LIGA SUPER


 

Komik ini tebal sungguh dan amat berpuas hati membacanya. Segala-galanya adalah kissah yang berkaitan dengan bola sepak. Walaupun menggunakan tajuk 'Liga Super', kisah yang terkandung tidak hanya merujuk kepada bola sepak tempatan sahaja bahkan menjangkau ke luar negara.

Terdapat sebanyak 26 buah komik daripada pelukis yang pelbagai. Dimulakan dengan "Antara Impian Dan Masa Depan' karya Ben Wong, karya ini memang layak mengetuai lain-lain kisah lantaran pada kualiti lukisan, kisah, penceritaan, warna, idea dan moral yang mantap. Meneliti beberapa komik yang pernah dihasilkan oleh Ben, beliau dapat melukis dan menghayati cara kehidupan orang Melayu dengan baik sekali. Bukan sahaja setakat cara kehidupan, Ben kadang-kadang melukis saat seseorang sedang beribadat dengan lukisan yang tepat. Contohnya dalam komik SS10 ada babak wataknya yang mengambil wudhuk dan seterusnya bersolat. Ben tidak menggambarkan adegan wudhuk itu misalnya bukan sahaja membasahkan anggota tubuh, tetapi anggota tubuh yang tepat serta cara basuhan yang betul.

selain Ben, antologi ini turut dimeriahkan dengan karya oleh Just Jimie, Faizal Mukhtar, Reja, Nazri Salam, Ain Lavendra, Bop Hairy, Poyo, Amykamen, Jon Suraya, Froggypapa, Wanzu dan ramai lagi.

Walaupun tahap bolasepak tempatan kelihatan pasang dan surut, namun keseluruhan komik ini memberikan sudut positif serta membina terhadap bolasepak tempatan. Khususnya apabila beberapa tahun yang lalu sewaktu bolasepak Malaysia naik sedikit apabila menjuarai Piala AFF. 

Tema bolasepakini dikembangkan dengan begitu baik oleh para kartunis. Ada yang berkisah mengenai liga robot, pemain bolasepak wanita, jurulatih bolasepak yang merupakan seorang lelaki lembut, kegigihan di dalam mengejar impian menjadi pemain terbaik, Malaysiadi pertandingan akhir piala dunia dan lain-lain lagi. Hampir kesemua komik menampilkan persembahan ala manga.

Di penghujung setiap komik pula akan dipaparkan beberapa trivia bolasepak tempatan. Dan pastinya dalam trivia ini beberapa nama lagenda bolasepak tempatan akan muncul seperti Mokhar Dahari, Abdul Ghani Minhat, Santokh Singh, Soh Chin Aun dan banyak lagi.

Walau apapun kehebatan pemain bolasepakdi dalam komik ini, rakyat Malaysia masih lagi menunggu pasukan Harimau Malaya kita berada di puncak kuasa.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...