Isnin, 18 April 2022

MAKHLUK ASING X INSIDEN ROSWELL - Adrian Low


Percaya tak kalau hamba katakan bahawa komik ini hamba pinjam daripada perpustakaan pejabat! Dan komik ini pula perpustakaan pejabat dapatkannya daripada Perpustakaan Negara melalui peminjaman berkelompok. Ini satu perkembangan baik buat perpustakaan. Komik juga merupakan satu bahan bacaan yang baik. Ia tidak berat, menghiburkan dan memberikan maklumat. Komik hari ini juga kebanyakannya datang dalam bentuk buku berjilid berbanding dalam bentuk majalah yang lebih mudah rosak atau tertanggal kulitnya.

Ada dua kisah yang di paparkan iaitu Makhluk Asing dan Insiden Roswell. Kisah yang pertama adalah berkenaan peristiwa penculikan manusia oleh makhluk asing untuk tujuan kajian serta pembiakan genetik mereka yang dikacukkan dengan manusia. Manusia yang mengalaminya kadang-kadang merasakan ia tidak lebih sebagai sebuah mimpi ngeri yang kerap berlaku kepada diri mereka.

Insiden Roswell pula adalah satu insiden yang popular ceritanya di kalangan pengkaji dan peminat UFO. Jadi kisah di dalam komik ini pula adalah daripada kacamata pelukisnya sendiri. Kedua-dua kisah ini tetap akan meninggalkan persoalan kepada pembaca, sama kaburnya dengan fenomena makhluk dari angkasa lepas ini sendiri.

Selain daripada dua komik ini, beberapa faktar serta trivia turut dimuatkan untuk pengetahuan pembaca. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...