Isnin, 9 Mei 2022

SCOOPERS - Hyrohiku


 

Ketika membelinya secara atas talian, hamba tidak mengetahui bahawa komik ini adalah merupakan bahagian yang kedua. Ini kerana kulit mukanya tidak menyampaikan maklumat berkenaan. Hanya apabila telah mula mebacanya baharulah ada kenyataan bahawa ini adalah merupakan bahagian yang kedua. Jadi tiadalah hamba tahu akan kisah permulaan komik ini. Agak tidak seronok membaca dari tengah tanpa tahu kisah permulaannya.

Walaupun hamba tidak begitu dapat mengikuti perjalanan komik yang dipenuhi dengan makhluk atau binatang-binatang aneh ini, namun hamba memuji akan hasil lukisan Hyrohiku yang begitu cantik dan kemas. Gaya serta tona yang beliau gunakan, begitu juga dengan perincian lukisan mungkin menyebabkan orang menyangka bahawa pelukisnya adalah orang Jepun sendiri. Mungkin kalau beliau berada di Jepun, beliau sudah menjadi antara mangaka yang berpengaruh. Jadi, walaupun hamba tidak enjoy dengan cerita (disebabkan tak tahu cerita permulaannya) hamba enjoy dengan lukisan Hyrohiku.

Kalau tak mahu baca pun, komik beliau sekurang-kirangnya boleh buat rujukan untuk belajar melukis!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...