Khamis, 2 Jun 2022

BIBI GILL - Tere Liye

Bibi Gill di mata orang lain mungkin tidak lebih daripada seorang petugas kantin di Akademi Bayangan Tingkat Tinggi (ABTT) yang mengawasi mahasiswa bersarapan. Hakikatnya beliau adalah petarung terhebat dunia paralel. Di ABTT beliau melahirkan para pengintai yang hebat. Watak Bibi Gill yang sebelum ini ditemui di dalam siri Bumi yang menampilkan Raib, Seli dan Ali kini mempunyai spin offnya sendiri. Ini adalah kisah Bibi Gill dan siapa beliau yang sebenarnya.

Buku Bibi Gill ini juga adalah lanjutan daripada buku Si Putih di mana dua watak utamanya iaitu Si Putih dan Pak Tua yang berkerusi roda  turut ditampilkan.

Ini adalah kembara Bibi Gil bersama Pak Tua dan Si Putih yang berusaha mencari ibu naga bagi dijadikan haiwan gandingannya. Menjumpai sebuah portal ke Klan Minor Polaris membolehkan mereka menjejaki naga tersebut. Klan berkenaan pula berada di dalam dunia yang mempunyai siklus malam dan siang yang panjang. Semasa musim siang, mereka hidup dalam keadaan aman damai yang membolehkan mereka meneruskan kehidupan seperti biasa. Namun apabila siklus malam datang, mereka berada dalam keadaan bahaya apabila menghadapi gangguan binatang-binatang dari luar penempatan mereka.

Haiwan yang mereka hadapi adalah makhluk ganjil yang bersaiz raksasa termasuk haiwan-haiwa purbakala. Dalam tempoh ini, Bibi Gill dan Pak Tua turut sama mempertahankan penempatan tersebut. Bibi Gill tahu pencariannya terhadap ibu naga hampir sampai ke penghujungnya.

Dalam menghadapi kisah petualang yang hebat ini, Tere Liye secara berselang seli menceritakan secara ringkas tentang Bibi Gill semenjak kecil sehinggalah kepada sebab yang menjadikan dirinya seperti hari ini. Bibi Gill lahir di distrik Malam Dan Misterinya, telah sedia mempunyai kemampuan luar biasa yang membolehkan beliau memanipulasikan ais. Namun kebolehannya itu telah mengakibatkan berlakunya tiga tragedi besar dalam hidupnya.

Terdapat satu makhluk hitam yang telah meragut nyawa insan-insan yang beliau sayangi. Maka bertahun-tahun beliau cuba mengatasi masalah ini. Kembara beliau mencari ibu naga adalah kerana beliau percaya dengan gabungan kekuatan beliau dan ibu naga itu nanti akan membolehkan beliau menewaskan si bayang hitam. 

Namun Bibi Gill tidak sedar musuh yang dicarinya adalah diri beliau sendiri!

Tere Liye turut menampilkan satu bab bonus di akhir buku ini yang membayangkan watak Ily yang telah terkorban sewaktu final festival di Klan Matahari beberapa lama sebelum itu berkemungkinan masih hidup. Sungguh pandai Tere Liye mempromosikan bukunya yang akan datang!

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

NABILA - Alifah Jali

  Nabila, seorang anak kecil berusia 12 tahun. Dia bijak dan cerdik. Dia pandai memasak seperti ibunya. Nabila bercita-cita untuk menjadi se...