Khamis, 2 Jun 2022

PANDEMIE - Mie

Pandemik Covid-19 tentunya sesuatu yang mengerikan dalam kehidupan realiti. Dalam tempoh hampir tiga tahun ini pelbagai kesulitan yang telah dihadapi oleh masyarakat dunia. Di negara kita pelbagai cara dan metod yang telah digunakan bagi menanganinya. Ini termasuklah pelbagai SOP yang diaplikasikan oleh kerajaan sehingga kadangkala rakyat merasa begitu terbeban.

Golongan kartunis adalah golongan pemerhati yang tajam. Mereka mengulas sesuatu isu itu melalui lakaran mereka yang kadangkala begitu sini dan tajam. Dalam jenaka mereka ada yang ingin mereka sampaikan. Maksud mereka yang tersirat disampaikan dalam cara yang sampai agar yang ditegur tidak terasa terlalu tertekan atau terkilan. Namun yang pasti masyarakat dapat memahaminya dengan baik.

Sepanjang pandemik berkenaan, kartunis Mie melalui Facebook beliau, hampir setiap hari akan menampilkan kartun-kartun situasi semasa masyarakat menghadapi wabak ini. Jadi pembaca harus tahu bahawa tiap lukisan mungkin dihasilkan pada fasa PKP yang berbeza juga SOP yang berlainan. 

Walaupun hamba mengikuti kartun-kartun ini di Facebook, tetapi masih juga mahu memiliki karya-karya berkenaan yang telahpun diterbitkan di dalam sebuah buku. Hamba berpandangan walaupun sekadar satu lukisan kartun, ia juga adalah satu bentuk rakaman sejarah dan boleh kita gunakan sebagai cue card sekiranya ingin bercerita kepada generasi akan datang nanti.

Tidak rugi menatap karya MIe, lukisannya mantap, pandangannya menyengat, boleh membuatkan sesiapa yang berkenaan merasa sentap!

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...