Khamis, 21 Julai 2022

AIE & BLUES


 

Kartunis Aie telah pergi meninggalkan kita pada tanggal 28 Jun 2021 akibat komplikasi buah pinggang. Pemergian beliau pastinya meninggalkan kesan yang amat mendalam, bukan sahaja di kalangan ahli keluarga dan sahabat beliau tetapi juga ribuan peminatnya. Peminat pastinya berduka kerana mereka tidak akan sama sekali dapat menikmati penamat kisah Blues Untuk Aku juga Aku Dan Sesuatu.

Koleksi Aie & Blues adalah himpunan koleksi kartun satu mukasurat beliau yang pernah termuat di dalam majalah Ujang. Hamba agak hampa kerana naskhah yang dihidangkan begitu nipis sekali. Sewajarnya ia dibuat lebih tebal melebihi 100 mukasurat.

Tiga buah judul kartun satu mukasurat beliau iaitu Dr. Samy M.D., Din Blues dan Toyon telah dipilih untuk koleksi ini. Setiap satu kartun memfokus kepada watak yang berbeza namun penuh kelucuan. Semua karya-karya ini adalah merupakan karya yang bersifat humor. Tiada kartun yang bersifat serius sepertimana Blues Untuk Aku (yang mempunyai koleksinya yang berasingan).

Turut dimuatkan juga adalah kartun-kartun daripada sahabat yang mengenali dan pernah rapat dengan beliau seperti Sireh, Bawang, Ubi dan lain-lain lagi.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...