Isnin, 25 Julai 2022

THE INSECT - Min Hye Zang


 

Ini adalah kisah perjuangan seorang ibu bernama hyun Ji untuk mencari pembunuh sebenar anaknya, Yerin. Sejak anak beliau hilang tiga tahun yang lalu, ibu ini tidak berputus asa untuk mencari anaknya. Beliau mencari di sana sini dengan membawa bersama poster anaknya.

Yerin akhirnya ditemui dalam keadaan telahpun meninggal dunia. Mayatnya kering dan terdapat kumbang berwarna hijau padanya. Pihak polis mendapat tekanan bagi menyelesaikan kes ini. Polis akhirnya menangkap seorang remaja yang dikaitkan dengan pembunuhan Yerin. Secara kebetulan beliau pernah mempunyai rekod jenayah, pernah ditemui bersama mayat adik dan ibu beliau yang sudah mereput dan seorang peminat serangga sehingga sanggup membela pelbagai jenis serangga di dalam rumah.

Tetapi apabila berlakunya kejadian pembunuhan yang hampir menyerupai kematian Yerin membuatkan Hyun Ji berasa ragu dengan kerja pihak polis dan berusaha untuk mencari sendiri pembunuh berkenaan.

Serangga yang digunakan sebagai tajuk serta keberadaannya di dalam cerita ini bukanlah menjadi penyebab kematian watak-watak di novel ini. Ia hanyalah penyendal, penyedap cerita serta asbab dan clue yang boleh membawa kepada penyelesaian kes pembunuhan ini. Begitupun, pembunuh sebenarnya bukanlah kaki serangga pun. Secara kebetulan serangga atau dalam konteks ini sejenis kumbang hijau boleh terkait dalam penemuan mayat.

Apa yang lebih penting, novel ini membawakan isu mengenai kehilangan kanak-kanak dari rumah, sama ada kerana memang sengaja melarikan diri dari rumah ataupun kerana diculik. Dalam novel ini kanak-kanak yang hilang adalah lebih kepada mereka yang keluar dari rumah atas sebab-sebab tertentu. Mereka yang mahu mencari perlindungan baharu akhirnya terperangkap denagn seseorang yang mereka boleh percayai tetapi kemudiannya menggunakan mereka untuk kepentingan sendiri.

Novel ini juga mengandungi beberapa adegan yang bersifat 18SX yang nyata tidak sesuai lansung untuk dibaca oleh anak remaja saya. saya rasa seperti mahu sahaja membakar buku ini lantaran adanya adegan sebegitu. usahkan orang yang berperwatakan seperti pervert, tetapi yang nampak baik macam Seo Jun, seorang pegawai polis juga tidur dan berkesedudukan dengan seorang wanita. ya, ini mungkin budaya mereka tetapi ia tetap menjijikan dan tidak perlu ada dalam penceritaan pun memandangkan tanpa penceritaan seperti ini pun cerita masih dapat berjalan dengan baik. 

Memandangkan hamba tidak biasa dengan nama perewatakan Korea dan sukar mengingatinya, kadangkala lost juga dalam pembacaan. Ada ketikanya tertanya-tanya juga tentang nama-nama watak yang muncul sedangkan nama itu sudah muncul sebelumnya dalam pembacaan. Jadi jikalau anda seperti hamba yang sukar mengingati nama asing, mahu tidak mahu, penumpuan yang lebih perlu diberikan agar anda tidak keliru dalam menghayati perjalanan novel ini.
1 ulasan:

KITAB TAMADUN ROM - Hafizul Adnen

  Tebal sungguh buku ini. Berminggu juga hamba ambil masa nak menyudahkannya. Hafizul Adnen menghidangkan kepada pembaca perkara yang jarang...