Sabtu, 27 Ogos 2022

PADANG BULAN - Andrea Hirata


 

Sewaktu mula membaca bab pertama novel ini, hati hamba berkata seolah-olah hamba telah pernah membacanya. Tetapi tajuk Padang Bulan rasanya ini kali pertama hamba menyelaknya. Inilah untungnya apabila hamba mencatatkan buku-buku yang pernah hamba baca di blog ini. Sekurang-kurangnya hamba boleh melihat kembali sekiranya buku ini pernah hamba baca dahulu.

Ternyata kisahnya amat mirip dengan naskhah Buku Besar Peminum Kopi yang hamba telah baca setahun yang lalu. Sepatutnya hamba membaca Padang Bulan dahulu sebelum membaca naskhah tersebut. Jadi boleh hamba katakan bahawa Buku Besar Peminum Kopi (BBPK) ini membicarakan dengan lebih detail atau terperinci lagi kisah tentang Enong atau Nong Maryamah dalam BBPK dan Ikal atau Ikaluddin dalam BBPK.

Daalam BBPK, watak Nong Maryamah lebih menonjol lagi dengan klimaksnya adalah kisah beliau menjadi juara catur. Namun dalam padang bulan, soal catur yang melibatkan watak berkenaan lansung tidak disentuh. Ia lebih kepada watak sampingan yang menyokong watak Ikal.

Sebaliknya, Ikal adalah hero di dalam Padang Bulan. Ikal meminati seorang gadis tionghwa bernama A Ling dan berusaha memikat beliau. Mendapat maklumat bahawa gadis berkenaan berkemungkinan telah beralih arah kepada Zinar membuatkan Ikal berusaha untuk merebutnya kembali. Ikal mahu membuktikan bahawa beliau lebih baik daripada Zinar lantas masuk dalam beberapa acara yang dipertandingkan sempena temasya 17 Ogos (hari kemerdekaan Indonesia) yang melibatkan Zinar. Namun Zinar lansung tidak mengetahui bahawa Ikal memang sengaja mahu bertanding dengan beliau.

Ikal tewas dalam kesemua acara. 

Merasakan dirinya pendek dan tidak setinggi Zinar, beliau membeli satu alat yang dikatakan boleh menambahkan ketinggian bernama Ortoceria (dalam BBPK dinamakan Happy High). Sama seperti dalam BBPK, alat ini hampir membawa maut kepada beliau. Dalam Padang Bulan, alat ini telah dibuang ke dalam sungai oleh Enong tetapi di BBPK ia telah dihadiahkan kepada Mat Nor.

Memandangkan hamba telah membaca BBPK terlebih dahulu, hamba merasakan membaca novel ini agak kurang nikmatnya memandangkan BBPK telah memberikan persembahan yang lebih detail. Jadi memandangkan buku-buku karya Andrea ini seolah mempunyai kaitan antara satu sama lain, cubalah untuk membaca karya beliau mengikut aturan keluarannya.


Sokonglah saya sebagai penulis dengan mendapatkan buku ini!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...