Rabu, 23 November 2022

BARA - Abdul Rahim Awang


 

Bara sebenarnya mempunyai dua buah cerita yang berasingan tetapi cuba disatukan melalui pengelibatan beberapa watak utamanya dalam usaha penulis untuk menyampaikan beberapa mesej seperti lelaki dan wanita perlu bekerjasama untuk mencapai sesuatu matlamat serta jenayah itu perlu dibanteras. Dah macam ayat warta berita pula hamba mengulas!

Kisah pertama adalah mengenai seorang isteri derhaka. Fuhhh jangan bayangkan kisah batu belah batu bertangkup! Watak Dr Zaharah atau Zi telah memilih Rosli, seorang kerani sebagai suaminya. Kehidupan mereka bahagian pada awalnya sehinggalah beliau tidak berdaya lagi menghadapi cemuhan rakan-rakan yang membandingkan kerjaya suaminya dengan kedudukan kerjaya beliau yang lebih tinggi. Zi berasa rendah diri dan malu. Sungguh tak patut, padahal dia yang mula mengorat Rosli dulu!

Tanpa sedar dia mula menjarakkan diri dari Rosli serta tidak lagi menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang isteri. Namun Rosli ini jenis seorang yang cool, beliau tenang sahaja menghadapi masalah rumah tangganya. Kehadiran Dr Nordin, kekasih lama Zi semakin mengubah keadaan. Perempuan bila dah kena ayat pemanis hari-hari maka layulah tengkuknya. Zi dah berani tidur atau berzina dengan Nordin walaupun masih berstatus isteri Rosli.

Teguran Dr Hayati, sahabat baiknya juga tidak diendahkan. Malah beliau beliau mencabar Hayati untu mendapatkan suaminya itu yang disifatkannya sebagai useless itu. Hayati memang pantang dicabar. Beliau tahu Rosli bukan manusia tidak berguna seperti anggapan Zi. Ada sesuatu tentang Rosli yang tidak disedari oleh Zi. Pendek cerita, Hayati berjaya dalam usahanya sehingga membuatkan Zi sendiri kesal di atas perbuatannya.

Cerita ini nampak menarik apabila identiti Rosli terbuka sedikit demi sedikit. Beliau bukanlah seorang kerani cabuk seperti anggapan Zi. Beliau adalah 'seseorang' yang penting dan memandu sebuah Porsche! Cuma saya perkembangan watak Rosli dengan tugasan sebenarnya tidak berlaku walaupun hamba pada mulanya menjangkakan akan adanya adegan tugas sukar buat beliau. 

Buku masih lagi tebal nampaknya apabila kisah mereka berakhir untuk memberikan laluan kepada kisah kedua.....cessss!

Kisah kedua bermula dengan pembunuhan Presiden GEMAWAN - Gerakan Maruah Wanita, sebuah pertubuhan yang memperjuangkan hak wanita terutamanya menyedarkan dan menyelamatkan golongan pelacur agar kembali ke pangkal jalan dan lari daripada pekerjaan mereka. Tindakan Zalifah, presiden berkenaan menyebabkan perniagaan kulit ini mengalami gangguan. Kerana itulah presidennya dibunuh.

Maka adik beradik Zalifah dan rakan baiknya telah emngatur strategi untuk membalas dendan ke atas semua dalam dalam kes pembunuhan Zalifah. Kisah kedua ini sesungguhnya tidak sesuai lansung untuk pembaca di bawah umur atau boleh hamba katakan tidak sesuai lansung untuk sesiapa membacanya kerana terlalu banyak penceritaan bernada 18SX. Strategi adik beradik Zalifah dan rakan-rakannya dalam usaha untuk membalas dendam terhadap musuh mereka banyak menggunakan batang tubuh mereka sendiri. Maka penulisnyapun menulislah tentang hal-hal yang bukan selayaknya dibaca oleh kita. Itu tak masuk lagi kisah watak lain dengan perempuan yang lain pula. 

Dengan kata lain kisah kedua ini terlalu lucah untuk dibaca walaupun dipersembahkan dengan penceritaan yang menarik dan sesuai dengan situasinya. Memang meletihkan apabila membacanya. Yang rosak itu pula semuanya orang kita, minum arak, zina, jual orang.....dan nama-nama watak pelaku tak senonoh inipun menggunakan pangkal nama keluarga yang baik-baik dalam masyarakat seperti Wan, Nik, Sharifah.....

Tak mahu hamba berkisah panjang. Hinggalah di akhir cerita dua watak utama kedua cerita - Hayati dan Jun, kemudiannya bergabung dalam GEMAWAN dan berusaha menjadikan pertubuhan ini lebih baik daripada sebelumnya. Kali ini bukan kaum wanita sahaja yang dibela, bahkan lelaki juga sama.

Rasa macam nak sorokkan sahaja buku ini..........


KENITRA sekali-kali tidak
membawakan kisah tidak bermoral!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...