Khamis, 17 November 2022

LAWAK KAMPUS KOMPILASI MANTAP 5 - Keith


 

Walaupun meminati komik Lawak Kampus (LK), hanya beberapa kali sahaja hamba membeli komik berkenaan. Tetapi hamba tidak melepaskan peluang untuk membeli LK yang diterbitkan secara kompilasi. Ini kerana kompilasi LK biasanya datang dengan cetakan kulis keras, mengandungi koleksi lima buah komik yang menjadikannya kelihatan tebal seperti sebuah kamus. Dan keistimewaan cetakan kompilasi LK ini ialah biasanya akan ada komik terbaharu Keith yang tidak ada pada keluaran biasa LK. Dalam kompilasi ke - 5 ini Keith memaparkan komik baharu yang berkaitan dengan covid-19 yang digambarkan dalam watak seekor alien yang datang ke bumi untuk melancong!

Kompilasi Mantap ini baru mencapai jilid ke 5 yang memuatkan komik 21 hingga 25 sedangkan keluaran biasa telahpun mencapai edisi ke 43 (setakat ulasan ini ditulis). Malangnya edisi kompilasi seperti ini tidak terbit dengan kerap dan memakan masa bertahun dari keluaran yang sebelumnya. Jadi hamba terpaksa menahan keinginan untuk membeli edisi yang biasa hanya kerana mahu membeli edisi kompilasi sahaja.

Seperti biasa telatah semua watak-watak di dalam LK tetap menghiburkan pembaca. Walaupun komik jenis loose empat petak untuk sesebuah cerita ini boleh dihabiskan dalam masa yang singkat, hamba mengambil masa yang agak lama juga untuk menghabiskannya - dengan mengambilkira tugasan kerja harian, kerja rumah, ngantuk, tido dan sebagainya. Lamanya masa yang hamba ambil juga disebabkan hamba suka meneliti cara lukisan watak-watak LK dalam sesebuah cerita.

Memandangkan ia menghimpunkan edisi cetakan yang sudah lama, maka isu-isu yang dibawa dalam LK adalah isu yang berbangkit atau panas sekitar lebih kurang 8 ke 10 tahun yang lalu seperti kegilaan kepada i-phone, persaingan restoran McD dan KFC dan sebagainya. Semuanya dipersembahkan dengan cara yang ringkas tetapi menghiburkan.


Peminat LK perlu baca buku Kenitra juga,
Jamin puas hati!!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KISAH LATIFAH - Maria Kajiwa

  Apabila membaca di bahagian sinopsis di kulit novel, Maria menggunakan latar tempat 'kem tahanan Perang Dunia Kedua di atas sebuah buk...